ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 2 вересня переважно зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися 2 вересня переважним зниженням провідних індексів. Корпоративні новини зіпсували настрій інвесторам, які напередодні із задоволенням скуповували акції компаній - представників різних секторів європейської економіки, що підкинуло значення індикаторів на максимальну за більш ніж три місяці кількість пунктів.

Одним з неприємних чинників виявився опублікований до відкриття торгової сесії звіт французької компанії Pernod Ricard S.A., другого в світі за величиною виробника спиртних напоїв. Виробник алкоголю відзвітував про зростання чистого прибутку за підсумками 2009-2010 фінансового року, що завершився 30 червня 2010 р., на 0,6% - до 951 млн євро, що не виправдало ані прогнозів аналітиків, ані очікувань інвесторів. З цієї причини котирування компанії на відкритті торгової сесії спрямувалися до нижньої рамки біржового табло, знизившись на 1,7%.

Не породили в інвесторів бажання ризикувати також фінансові результати за підсумками першого півріччя четвертого за величиною страховика в Швейцарії Helvetia Holding AG. Компанія повідомила про зниження чистого прибутку за звітний період на 1,9%, що пояснюється пониженням доходу від інвестицій та великим об'ємом страхових компенсацій. Аналітики була декілька оптимістичніші, а тому цінні папери Helvetia подешевшали на 1,6%.

За низхідною траєкторії рухаються також котирування акцій норвезької Yara International ASA (-0,5%), що займається виробництвом хімікатів і добрив. Аналітики американського банку Morgan Stanley порахували виправданим пониження цінних паперів компанії з "вище за рівень ринку" до "на рівні ринку".

Проте європейські гравці із натхненням сприйняли звіт найбільшого британського рітейлера електроніки DSG International Plc. (+2,1%), що відзвітував про об'єм продажів, що перевершив очікування, за підсумками I кварталу 2010-2011 фінансового року. Компанія пов'язує це з участю як спонсор у чемпіонаті світу із футболу, а також із надходженням у продаж пристрою iPad від компанії Apple Inc., що мав у споживачів великий попит.

Станом на 12:46 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 4,98 пункту (+0,09%) - до 5371,39 пункту. Швейцарський SMI, навпаки, знизився на 4,65 пункту (-0,07%) - до 6327,78 пункту, французький CAC 40 - на 1,56 пункту (-0,04%) - до 3622,28 пункту, німецький DAX - на 2,31 пункту (-0,04%) - до 6081,59 пункту.