ua en ru

Фондові торги в Європі 5 липня завершилися падінням індексів

Фондові торги в Європі 5 липня 2013 р. завершилися падінням провідних індексів на тлі того, що інвестори очікують швидкого згортання програми Федеральної резервної системи США щодо стимулювання економіки.

Двома тижнями раніше глава ФРС Бен Бернанке повідомив, що відомство до кінця 2013 р. почне скорочувати купівлю облігацій, якщо тенденція підйому ринків збережеться. Програма стимулювання принесла плоди у вигляді досягнення багаторічних максимальних показників на фондових ринках в травні поточного року, а перспектива її згортання вже призвела до того, що індекс FTSEurofirst знизився з моменту публікації повідомлення Б.Бернанке на 7,5%.

Сьогоднішнє падіння сталося через два дні після того, як FTSEurofirst продемонстрував найбільш різке підвищення за 11 місяців на тлі заяви Європейського центрального банку і Банку Англії про те, що процентні ставки залишаться низькими довше, ніж припускали інвестори.

Основний шкоди понесли особливо чутливі до змін настроїв на ринку гірничодобувна і банківську галузі, які і визначили загальну тенденцію. Лідером падіння стали акції англо-швейцарської компанії Glencore Xstrata (-6,5%). Antofagasta Plc, найбільший розробник мідних рудників у Чилі зі штаб-квартирою в Лондоні, і компанії Fresnillo і Randgold, що спеціалізуються на видобутку дорогоцінних металів, втратили по 5,8% вартості акцій. У банківському секторі також взяли верх "ведмежі" настрої після того, як оптимізм, навіяний заявами ЄЦБ і Банку Англії, був дезавуйований останніми даними по США.

На поточному тижні спостерігалася "бичача" тенденція. На настрої інвесторів вплинули свіжі дані про безробіття в США. Відповідно до опублікованих звітами Міністерства праці за червень 2013р., Число знов створених в цьому місяці робочих місць склало 195 тис., що на 30 тис. перевищує середній прогноз, складений за опитуваннями фахівців. Рівень безробіття як і раніше становить 7,6%.

Акції французького автовиробника Peugeot зросли на 12% після того, як аналітики Goldman Sachs оголосили про те, що компанія, швидше за все, досягне заявленої мети, скоротивши споживання готівки. Другий за величиною французький виробник автозапчастин Valeo SA подорожчав на 11% після повідомлення про те, що очікує подвоєння продажів в Китаї кожні чотири роки.

Фінська Nokia додала в ціні 9,1%, уклавши угоду про викуп частки Siemens AG у спільному підприємстві Nokia Siemens Networks (NSN) за 1,7 млрд євро. СП Nokia Corp. і Siemens AG, утворене в 2007р., є лідером в області технологій широкосмугового бездротового мобільної передачі даних LTE і працює більш ніж в 150 країнах.

Taylor Wimpey, другий за ринковою капіталізацією забудовник у Великобританії, підвищив котирування на 7,4%, повідомивши про отримання операційного прибутку на внутрішньому ринку в розмірі більше 13% за перше півріччя 2013 р., що перевищує аналогічний торішній показник в 11,2%. Найбільша британська житлово-будівельна компанія Великобританії Persimmon Plc зросла в ціні на 6,4%, після того як її виручка за перше півріччя досяг позначки в 12%. Компанія повідомила, що урядова програма житлового кредитування Help to Buy сприяє збільшенню попиту на житло.

Акції італійської Mediaset піднялися на 10%. Медіахолдинг, контрольований колишнім прем'єр-міністром країни Сільвіо Берлусконі, прогнозує зростання продажів реклами на 3%. До цього протягом 22 місяців вони неухильно знижувалися. Німецький провайдер платного телемовлення Sky Deutschland додав у ціні 12%, після того як банк Berenberg підвищив рекомендації по відношенню до цінних паперів телекомпанії, а аналітики Goldman Sachs присвоїли їй рейтинг "упевнено купувати".

Проте показники у медичній галузі демонструють тенденцію до зниження. Папери Fresenius Medical Care подешевшали на 12% після того, як уряд США запропонувало скоротити виплати операторам центрів з пересадки нирок на 9,4% в 2014 р. Німецький дистриб'ютор лікарських препаратів Celesio AG втратив 9,6% вартості акцій після звільнення генерального директора компанії Маркуса Пінгер. Компанія опублікувала повідомлення, в якому говориться, що генеральний директор і рада директорів розійшлися в думках з приводу стратегії управління.

За підсумками торгів 5 липня 2013 р. британський індекс FTSE опустився на 46,15 пункту (0,72%) - до 6375,52 пункту, німецький індекс DAX знизився на 188,31 пункту (2,36%) - до 7806,00 пункту, французький CAC 40 втратив 55,46 пункту (1,46%), знизившись до 3753,85 пункту. Швейцарський SMI опустився на 49,61 пункту (0,63%) - до 7781,98 пункту, голландський AEX знизився на 1,98 пункту (0,56%) - до 352,53 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії опустився на 1,3% і досяг позначки 1163,55 пункту.