ua en ru

Фондові торги в Європі 31 травня 2010 р. відкрилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в Європі 31 травня 2010 р. відкрилися підвищенням провідних індексів, передає РБК. При цьому сьогодні очікується лише помірна активність інвесторів на торгових майданчиках. Відзначимо, що торги на Лондонській фондовій біржі сьогодні не проводяться у зв'язку з Днем весни у Великобританії. Це свято відзначається в останній понеділок травня. Вранці на вулицях британських міст проводяться костюмовані ходи з квітами і гілками квітучих дерев, а вдень і увечері свято виливається в народні гуляння.

Тим часом на настрої інвесторів позначаються побоювання щодо боргових проблем країн єврозони, які посилилися у зв'язку з тим, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило увечері 28 травня рейтинг кредитних зобов'язань Іспанії на один рівень. На думку експертів агентства, економіка цієї держави відновлюватиметься стриманішими темпами, ніж прогнозує уряд. Дані новини вже викликали негативну динаміку котирувань на американських торгових майданчиках. За підсумками торгів 28 травня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 122,36 пункту (-1,19%) - до 10136,63 пункту.

В той же час Франсуа Баруан, що очолює Міністерство бюджету Франції, вже заявив, що підтримка суверенного кредитного рейтингу Франції на поточному рівні ААА - це "непросте завдання", яке визначатиме фіскальну політику країни.

Позитивно гравці фондового ринку сприйняли слова президента Федерального резервного банку Чікаго Чарльза Еванса про те, що боргові проблеми, які переживає в даний момент Європа, швидше за все, сприятимуть тому, що Федеральна резервна система (ФРС) США залишить ставки на низькому рівні протягом тривалого періоду.

У банківському секторі спостерігається сьогодні змішана динаміка котирувань: акції французьких BNP Paribas і Societe Generale подешевшали на 0,4% і 0,1% відповідно, тоді як папери німецького Deutsche Bank, навпаки, подорожчали на 0,5%.

Сприятливо складаються торги для однієї з найбільших в Скандинавії медіакомпанії Sanoma Oyj. Її акції піднялися в ціні на 5,1%, після того, як компанія погодилася продати підрозділ Welho телекомунікаційній групі DNA за 200 млн євро.

Акції іспанської будівельної компанії Sacyr Vallehemoso SA подорожчали на 5,5% на тлі інформації про те, що компанія веде переговори про рефінансування боргу свого підрозділу Vallerimoso Promocion SAU. Відомо, що компанія вже досягла угоди з кредиторами по основних питаннях плану, очікується, що незабаром будуть узгоджені остаточні деталі.

По даним на 11:15 за київським часом, німецький DAX підвищився на 28,71 пункту (+0,48%) - до 5974,89 пункту, французький CAC 40 - на 4,41 пункту (+0,13%) - до 3519,47 пункту; швейцарський індекс SMI - на 28,89 пункту (+0,43%) - до 6348,81 пункту.