ua en ru

Фондові торги в Європі 29 липня завершилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 29 липня 2013 р. завершилися незначним підвищенням провідних індексів на тлі триваючої публікації корпоративної звітності за II квартал. Іншим визначальним фактором стала низка злиттів і поглинань, що сприяв зростанню ділової активності. Тим не менш, падіння котирувань банківського сектора призвело до того, що ринки завершили сесію на позначці нижче денного максимуму.

Галузевий індекс банківського сектора продемонстрував за підсумками торгів найрізкіше падіння. На настрої інвесторів вплинуло зниження котирувань Barclays у зв'язку з планованою емісією акцій на суму близько 5 млрд фунтів стерлінгів (7,7 млрд дол.) з метою часткового покриття дефіциту капіталу, що у зв'язку з набранням чинності у Великобританії нових жорстких нормативів. Акції другого за величиною банку країни впали в ціні на 3,5%.

В інших секторах, однак, взяли гору "бики". Серія угод зі злиття і поглинання підштовхнула індекс FTSEurofirst до майже двомісячного максимуму. Одним з найпомітніших злиттів стало об'єднання гігантів рекламного ринку - нью-йоркській Omnicom Group і паризької Publicis Groupе. Котирування Publicis Groupe мало змінилися в ході останньої сесії, однак передував ривок вгору на 6,6% стало максимальним за 13 років. Співвітчизник і конкурент Publicis, Havas SA, також підвищив котирування на 4,7%, що, у свою чергу, склало 11-річний максимум.

Французький харчовий концерн Danone, власник таких брендів, як вода у пляшках Evian і молочні продукти Activia, "виріс" на 3,2%. Зростання продажів в II кварталі виявився вище прогнозованого раніше за рахунок збільшення попиту на дитяче харчування в Китаї.

Ірландська фармацевтична компанія Elan підвищила вартість акцій на 3,7% після того, як дала згоду на поглинання американським виробником безрецептурних медикаментів Perrigo.

Котирування Royal KPN піднялися на 4,6% у результаті угоди з компанією America Movil, що належить мільярдерові Карлосу Сліму. За умовами угоди пакет акцій нідерландського телефонного оператора, що належить мексиканській корпорації, може становити не більше 30%. Якщо цей поріг буде перевищений, то America Movil зобов'язана розплатитися за акції Royal KPN у відповідності із законодавством Нідерландів.

Найбільший в світі виробник лінз для окулярів Essilor International додав у ціні 6,2% після того, як повністю викупив у PPG Industries свою дочірню фірму Transitions Optical за 1,73 млрд дол.

Котирування Ryanair Holdings знизилися на 2,8%. Згідно опублікованому звіту, дохід ірландського лоукостера впав на 21% з причини зростання вартості палива, а також через те, що великодні канікули, в які традиційно зростає попит на авіаквитки, в поточному році припали на попередній квартал.

За підсумками торгів 29 липня 2013 р. британський індекс FTSE піднявся на 5,46 пункту (+0,08%) - до 6560,25 пункту, німецький індекс DAX підвищився на 14,12 пункту (+0,17%) - до 8259 , 03 пункту, французький CAC 40 піднявся на 0,07 пункту (+0,002%) - до 3968,91 пункту. Швейцарський SMI виріс на 17,27 пункту (+0,22%) - до 7814,11 пункту, голландський AEX піднявся на 0,02 пункту (+0,01%) - до 368,33 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії підвищився на 0,1% - до позначки 1206,04 пункту.