ua en ru

Фондові торги в Європі 28 лютого 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 28 лютого 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. В центрі уваги інвесторів як і раніше знаходяться події в Європі. Побоювання подальшого поширення боргової кризи в єврозоні трохи вщухли, після того, як парламент Німеччини проголосував за надання Афінам другої програми фінансової допомоги. При цьому канцлеру ФРН Ангелі Меркель не довелося покладатися на голоси опозиції. На підтримку ініціативи висловилися 496 з 591 присутнього на голосуванні депутата.

Настрій учасникам ринку не зіпсувало навіть рішення міжнародного рейтингового агентства Standard & poor's знизити кредитний рейтинг Греції до SD (вибірковий дефолт). Почасти це пов'язано з тим, що дане рішення було очікуваним, про нього було оголошено заздалегідь, Європейська рада і Єврогрупа передбачили і запланували заходи, які допоможуть запобігти негативним наслідкам.

Крім Греції учасників фондового ринку продовжують цікавити корпоративні новини, серед яких слід зазначити фінансовий звіт німецького фармацевтичного концерну Bayer Group. Чистий прибуток компанії за підсумками 2011 р. зріс на 90% - до 2,47 млрд євро. В цілому оприлюднені дані збіглися із прогнозами аналітиків, що, однак, не допомогло компанії зміцнити свої позиції на фондовому ринку: котирування Bayer знизилися на 0,32%.
На відкритті торгів помітним зростанням котирувань (більше 7%) відзначився французький автоконцерн Peugeot Citroen на тлі неофіційної інформації про те, що американський автоконцерн General Motors (GM) планує придбати невелику частку в компанії. За даними джерел, американський автоконцерн планує викупити 5-7% акцій Peugeot Citroen.

Котирування найбільшої в Іспанії телекомунікаційної компанії Telefonica підвищилися на 0,31%. Раніше представники компанії заявили, що Telefonica не планує продавати частку в китайської China Unicom, незважаючи на те, що угода могла б принести 3 млрд євро.

Станом на 10:26 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 5,25 пункту (+0,09%) - до 5920,80 пункту, німецький DAX - на 9,03 пункту (+0,13%) - до 6858,63 пункту, французький CAC 40 - на 7,66 пункту (+0,22%) - до 3449,11 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в Європі 27 лютого завершилися зниженням провідних індексів.