ua en ru

Фондові торги в Європі 28 грудня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 28 грудня 2010 р. відкрилися незначним підвищенням провідних індексів. Незважаючи на те, що свято Різдва вже позаду, багато трейдерів Європи ще на канікулах і працюють не всі біржі Старого Світу. Зокрема, Лондонська фондова біржа все ще закрита у зв'язку зі святами. На цьому фоні торгова сесія в Європі відкрилася досить мляво (подібна ситуація на торгових майданчиках спостерігалася і напередодні) і, швидше за все, пройде досить спокійно. Увага гравців як і раніше буде зосереджено на новинах з Китаю. У минулі вихідні Народний банк КНР з метою боротьби з інфляцією вдруге підвищив базову облікову ставку за більш ніж дворічний період, повідомляє РБК.

Багато експертів відзначають, що цей крок буде надавати негативний вплив на "сировинні" котирування протягом наступних декількох місяців. КНР є найбільшим ринком збуту для багатьох європейських компаній, і заходи по охолодженню економіки, що приймаються китайським урядом, боляче вдарять по нафтогазовим і гірничодобувним компаніям Європи.

Між тим, на відкритті торгів зростання продемонстрували котирування компаній, що працюють у будівельному секторі. Так, в "плюс" пішли котирування німецької компанії HeidelbergCement (+0,7%), а також швейцарського виробника цементу Holcim (+0,4%).
Сприятливо складаються торги для однієї з найбільших в Іспанії компаній з виробництва вітряних турбін Gamesa Corporacion Tecnologica SA. Її акції виросли в ціні на 1% на тлі інформації про те, що Iberdrola SA підвищила свою частку в капіталі компанії.
Подальший напрямок котирувань можуть задати новини із США, де дослідницька організація Conference Board опублікує дані по індексу споживчої довіри в грудні 2010 р.

Станом на 10:57 28 грудня німецький індекс DAX підвищився на 0,62 пункту (+0,01%) - до 6971,35 пункту, французький CAC 40 - на 7,27 пункту (+0,19%) - до 3869,46 пункту, швейцарський SMI - на 18,64 пункту (+0,28%) - до 6586,85 пункту.