ua en ru

Фондові торги в Європі 26 квітня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 26 квітня 2011 р. відкрилися незначним підвищенням провідних індексів, передає РБК. Біржові гравці налаштовані позитивно, але діють обережно напередодні засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, на якому буде визначено її подальша монетарна політика. Після засідання ФРС із супровідними коментарями виступить її голова Бен Бернанке. Експерти чекають від ФРС рішень щодо програми "кількісного пом'якшення", яка передбачає викуп держоблігацій на 600 млрд дол., а також процентних ставок, які на даний момент знаходяться на низькому рівні. Крім того, очікується, що Б.Бернанке дасть оцінку стрибка цін на нафту.

В очікуванні прес-конференції глави ФРС акції провідних нафтовидобувних компаній Європи подорожчали: папери BP і Royal Dutch Shell додали в ціні 0,8% і 0,7% відповідно. У той же час зростання стримувалося за рахунок незначно подешевшали "нафтових" ф'ючерсів Brent.

Крім того, на очікування інвесторів позитивно реагує і фінансовий сектор. Сприятливо на рух котирувань вплинув і звіт швейцарського банку UBS за I квартал 2011 р. Не дивлячись на зниження чистого прибутку на 18% у річному вирахуванні, показник перевищив очікування аналітиків. У результаті акції UBS подорожчали на 5,1%. На цьому фоні підвищилися і котирування його конкурентів: Royal Bank of Scotland - на 1,9%, а Lloyds Banking Group і Barclays - на 1,4%.

У сегменті корпоративних новин інвестори також звернули увагу на угоду між двома страховими компаніями - нідерландської Aegon і французької Scor. Голландська компанія домовилася про продаж конкурентові свого перестрахового бізнесу Transamerica Reinsurance за 1,4 млрд дол. На цьому тлі акції Aegon виросли в ціні на 3,6%, а Scor - на 0,6%, що також зробило позитивний вплив на динаміку індексів.

Тим часом зростання провідних індикаторів стримується за рахунок гірничодобувних компаній. На тлі зниження цін на дорогоцінні метали котирування компаній цього сектора опинилися в "мінусі". Найбільша в світі гірничодобувна компанія BHP Billiton продемонструвала спад на 0,8%, а її конкуренти Antofagasta і Anglo American - на 1,6% і 1,3% відповідно.

Станом на 11:24 по Києву британський індекс FTSE 100 підвищився на 15,10 пункту (+0,25%) - до 6033,40 пункту, німецький DAX піднявся на 14,36 пункту (+0,20%) - до 7309 , 85 пункту, французький CAC 40 підріс на 6,15 пункту (+0,15%) - до 4028,03 пункту, а швейцарський індекс SMI додав 23,24 пункту (+0,36%) і склав 6484,40 пункту.