ua en ru

Фондові торги в Європі 23 травня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 23 травня відкрилися зниженням провідних індексів слідом за посиленням занепокоєнь навколо можливого посилення бюджетно-боргової кризи в єврозоні після пониження довгострокового кредитного рейтингу Греції і прогнозу по рейтингах Італії, повідомляє РБК.

Нагадаємо, 20 травня міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Греції з BB + до B +, підтвердивши короткостроковий РДЕ на рівні В. Рейтинги були поміщені в список на перегляд у можливістю зниження. Тоді ж їх колеги з агентства Standard & Poor's підтвердили довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Італії на рівні A + і короткостроковий на рівні A-1 +, присвоївши їм "негативний" прогноз.

У лідери падіння на відкритті торгової сесії вийшли представники гірничодобувного сектора на тлі зміцнення американської валюти та здешевлення міді та інших металів: акції американської Anglo American, британо-австралійських BHP Billiton і Rio Tinto подешевшали в діапазоні 2-2,7%.

У негативній зоні почали торги кредитні органзаціі Європи; котирування другого за величиною банку Німеччини Commerzbank AG відступили на 5,1%. Дешевшають також акції авіаперевізників на тлі новин про зростання вулканічної активності в Ісландії. Папери ірландської авіакомпанії Ryanair Holdings PLC втратили у вартості 8% після опублікування прогнозу по прибутку бюджетного перевізника за підсумками поточного року. Згідно вийшли даними, показник знизиться у зв'язку зі зростанням цін на паливо і недостатнім збільшенням обсягу операцій.

Станом на 11:10 британський індекс FTSE 100 знизився на 94,51 пункту (-1,59%) - до 5853,98 пункту, німецький DAX опустився на 120,49 пункту (-1,66%) - до 7146,33 пункту, а французький CAC 40 відступив на 60,56 пункту (-1,61%) - до 3929,99 пункту, швейцарський індекс SMI опустився на 70,91 пункту (-1,09%) - до 6459,70 пункту.