ua en ru

Фондові торги в Європі 20 червня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 20 червня 2012 р. відкрилися пониженням провідних індексів напередодні засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, за підсумками якого, як очікують інвестори, можуть бути прийняті додаткові заходи економічного стимулювання. Зокрема, інвестори сподіваються, що ФРС продовжить програму Operational Twist, що припускає обмін короткострокових держпаперів в портфелі ФРС на довгострокові.

За прогнозами аналітиків, не виключено, що ФРС може збільшити обсяг програми Operational Twist, який зараз становить 400 млрд дол. (тобто ФРС повинна придбати у казначейства США довгострокові держпапери на суму 400 млрд дол. і продати короткострокові бонди на таку ж суму ). При цьому аналітики підкреслюють, що більш радикальна міра, а саме новий раунд кількісного пом'якшення, залишається малоймовірним.

Розвиток ситуації в Греції також дає надію інвесторам на відносне безболісне вирішення там кризи, яка загострилшася. Напередодні лідер грецької соціалістичної партії ПАСОК Евангелос Венізелос оголосив про те, що парламентська коаліція може бути сформована вже 20 червня.

Позитивний фон торгів забезпечили заяви учасників дводенного саміту G20, згідно з якими найбільші національні економіки зобов'язалися вжити необхідних заходів для зміцнення світової економіки і збереження цілісності зони євро за рахунок зниження відсотків по позиках.

Зокрема, підтримку європейського банківського сектору також зробила спекуляція про те, що Німеччина на саміті G20 обіцяла дозволити Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) викуповувати облігації країн-боржників для зниження їх прибутковості.

На цьому тлі європейські банки торгуються в основному в "зеленій" зоні. Котирування британських Barclays, HSBC Holdings і Lloyds Banking Group виросли на 1,02%, 0,46% і 1,94% відповідно, французьких BNP Paribas і Societe Generale - на 1,4% і 1,26% відповідно. При цьому акції німецьких Commerzbank і Deutsche Bank дешевшають трохи менше, ніж на 1%.

Акції ірландської авіакомпанії Aer Lingus Group дорожчають на 22,7%, після того як найбільший в Європі авіаперевізник Ryanair оголосив про намір знову спробувати придбати Aer Lingus, запропонувавши за компанію 694 млн євро.

Станом на 11:37 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 6,08 пункту (-0,11%) - до рівня 5580,23 пункту, німецький індекс DAX - на 11,48 пункту (-0,18%) - до 6351,88 пункту, французький CAC 40 - на 9,38 пункту (-0,30%) і склав 3108,54 пункту до, швейцарський SMI - на 28,59 пункту (-0,47%) - до 6005, 54 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в Європі 19 червня 2012 р. завершилися ростом провідних індексів.