ua en ru

Фондові торги в Європі 2 вересня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 2 вересня 2013 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Побоювання інвесторів , які раніше були вкрай стурбовані посиленням політичної напруженості навколо сирійського питання, трохи ослабнули на тлі рішення Президента США Барака Обами офіційно звернутися до конгресу з проханням схвалити військові дії в Сирії. Голосування відбудеться після початку сесії конгресу 9 вересня. Як відзначають експерти, конгресмени, як і їхні британські колеги , швидше за все не схвалять пропозицію президента , що посилює можливість зриву військової операції проти Сирії.

Крім того, оптимізм інвесторів викликали нові макроекономічні дані по Китаю, де Index ( PMI) в обробній промисловості в серпні склав 50,1 пункту , що стало найвищим темпом зростання показника більш ніж за рік.

Позитивні дані по обробному секторі Китаю , в першу чергу , позначилися на котируваннях компаній гірничо-металургійного сектора, адже Піднебесна є найбільшим у світі споживачем металу. Ціни на мідь піднялися на 2,3%. Котирування Rio Tinto plc. на цьому тлі піднялися на 3,7 % , а акції BHP Billiton plc. - на 2,8%.

Ще одним приводом для деякого затишшя на біржах служить припинення роботи американських трейдерів : 2 вересня 2013р. біржові майданчики США закриті у зв'язку зі святкуванням Дня праці.

На котирування британської телекомунікаційної компанії Vodafone Group продовжує впливати інформація про ведення переговорів з американською Verizon Communications . Переговори ведуться з питання продажу 45% спільного підприємства ( СП) - найбільшого оператора мобільного зв'язку в США Verizon Wireless американської компанії. Сьогодні анонімні джерела повідомили , що 2 вересня 2013 р. рада директорів телекомунікаційної компанії Verizon проведе нараду з метою голосування по угоді обсягом 130 млрд дол , однак , офіційного підтвердження цієї інформації не надходило. Незважаючи на це котирування акцій Vodafone Group піднялися на 3,6%.

Акції французького телекомунікаційного оператора Iliad піднялися в ціні на 2,04% , після того як компанія повідомила про те , що її чистий прибуток за результатами півріччя зросла на 78%.

Акції європейських банків торгуються переважно в "зеленій" зоні. Так, котирування Royal Bank of Scotland піднялися на 1,2%, акції Lloyds Banking подорожчали на 1,5% , а ринкова капіталізація Barclays зросла на 0,9%. Папери французького Societe Generale додали в ціні 3,2%, а BNP Paribas - 2,6%. Котирування німецького Commerzbank піднялися на 2,1%, а конкуруючого Deutsche Bank - на 2,2%.

Станом на 12:13 мск британський індекс FTSE 100 підвищився на 85,91 пункту (+1,34 %) - до 6498,84 пункту, німецький індекс DAX - на 130,40 пункту (+1,61 %) - до 8233 , 55 пункту, французький CAC 40 опустився на 63,19 пункту (+1,61 %) - до 3996,97 пункту , а швейцарський SMI - на 92,25 пункту (+1,19 %) - до 7838,22 пункту.