ua en ru

Фондові торги в Європі 17 січня відкрилися незначним зниженням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 17 січня відкрилися незначним зниженням більшості провідних індексів. Увага інвесторів зосереджена на сьогоднішній зустрічі міністрів фінансів країн Європейського союзу (ЄС). У ході зустрічі планується визначити розмір фонду фінансової допомоги для єврозони, яка продовжує переживати боргову кризу. Від того, чи збільшиться розмір фонду, буде залежати подальший рух котирувань. Зустріч відбудеться в Брюсселі і почнеться о 17:00 за місцевим часом (18:00 за Києвом), повідомляє РБК.

Настороженість інвесторів негативно позначилася на котируваннях європейських банків, котирування паперів яких помітно знизилися. Акції британських Barclays і Lloyd Banking Group впали на 2,2% і 1,2% відповідно, а їх конкурентів HSBC Holdings і Royal Bank of Scotland - на 1,2% і 0,5% відповідно.

У червону зону перемістилися європейські сировинні компанії. Серед гірничодобувних компаній самим значним спадом відзначилися найбільші в цій галузі BHP Billiton і Rio Tinto - 1,3% і 1,4% відповідно - на тлі скорочення темпів зростання попиту на мідь в Китаї через політику місцевого уряду по боротьбі з інфляцією. Зазначимо, що КНР є найбільшим споживачем цього металу.

З іншого боку, незважаючи на негативні настрої в ряді секторів Європи, котирування деяких окремих компаній пішли вгору. Наприклад, в зелену зону перемістився виробник сканерів для аеропортів Smiths Group. Її акції різко подорожчали - на 9,6%, після того як компанія відхилила пропозицію лондонській фінансової фірми Apax Partners продати їй підрозділ Smiths Medical за 3,9 млрд дол
Крім того, зростанням відзначилася найбільша в світі нафтова компанія BP. 14 січня ц.р. британська компанія домовилася з російською "Роснефтью" про угоду щодо взаємного обміну акціями компаній, а також про спільне освоєння ділянок континентального шельфу в Карському морі. Для реалізації проектів в Арктиці "Роснефть" і BP створять спільне підприємство, в якому 67% буде належати "Роснєфті", а 33% - BP. Крім того, "Роснефть" отримає 5% звичайних голосуючих акцій у ВР, а британська компанія натомість отримає контроль над 9,5% акцій "Роснафти". У результаті акції британської компанії виросли на 1,7%. На позитивному тлі піднялися і котирування конкурентів BP - папери Desire Petroleum і Royal Dutch / Shell подорожчали на 7,2% і 0,3% відповідно.
Зростання спостерігається і серед медичних компаній. Акції виробника протезів ніг Smith & Nephew підскочили на 3,4%. За неофіційними даними, компанію планує придбати найбільший в світі виробник ліків, товарів по догляду за тілом і медичного обладнання, американська корпорація Johnson & Johnson. Крім того, зросли в ціні і папери великої швейцарської медичної компанії Roche Holdings. Зростання склало 1,1% на тлі новин про те, що до початку квітня посаду фінансового директора компанії займе Алан Хіпп, що працює на аналогічній посаді в німецькому промисловому конгломераті ThyssenKrupp.

Станом на 11:25 британський індекс FTSE 100 знизився на 1,82 пункту (0,03%) - до 6000,25 пункту, німецький DAX 40 опустився на 6,44 пункту (0,09%) - до 7069,26 пункту , французький CAC знизився на 8,65 пункту (0,22%) - до 3974,63 пункту, а швейцарський індекс SMI виріс на 9,44 пункту (+0,14%) - до 6565,53 пункту.