ua en ru

Фондові торги в Європі 10 грудня відкрилися різноспрямованою зміною основних індексів

Фондові торги в Європі 10 грудня 2013 р. відкрилися різноспрямованою зміною основних індексів регіону в межах 0,3%. Серед причин аналітики називають очікування макроекономічної статистики, а також передноворічну фіксацію прибутку.

Інвестори досі перебувають у побоювання за долю програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Рівно тиждень залишився до чергового засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США. Саме FOMC рано чи пізно повинен буде прийняти рішення про урізання QE3.

Напередодні ввечері, вже після закриття європейських майданчиків, відбувся виступ президента Федерального резервного банку (ФРБ) м. Сент-Луїс Джеймса Балларда. Чиновник Федрезерву визнав, що ймовірність скорочення QE3 в цьому місяці зросла після вкрай позитивних даних по ринку праці США, які прийшли минулого тижня.

Тим не менш, на ринки по обидві сторони Атлантики це заяву зробило лише незначно негативний вплив. По-перше, трейдери все ще сподіваються, що ФРС буде потрібно більше часу, щоб зрозуміти: поліпшення ситуації на ринку праці було лише епізодом або вже стало тенденцією. По-друге, сам факт прискореного відновлення американської економіки, навіть враховуючи подальше скорочення QE3, об'єктивно є гарною новиною.

Якщо говорити про внутрішньоєвропейських новинах, сьогодні очікується чимало даних щодо промислового виробництва провідних країн Євросоюзу. Прямо перед відкриттям торгів вийшов звіт з випуску промпродукції у Франції за жовтень 2013 р. У місячному вимірі показник знизився на 0,3% (очікувалося зростання на 0,1%). Вересневі дані були переглянуті з 0,5% до -0,3%. Можливо, саме це призвело до того, що зараз французький CAC40 показує найбільше зниження серед провідних європейських індексів.

Крім того, протягом дня очікуються аналогічні дані з Італії і Великобританії. Експерти очікують, що в місячному численні промвиробництво в Італії зросте на 0,2%, а у Великобританії - на 0,3%.

Цінні папери європейських банків торгуються переважно в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,6%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 1,1%, зате ринкова капіталізація Barclays знижується на 0,3%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,2%, котирування BNP Paribas ростуть на 0,1%, а ринкова капіталізація Credit Agricole підвищується на 0,9%. Цінні папери німецького Commerzbank ростуть в ціні на 1,8%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank подешевшали на 0,3%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи, аналогічно, проходять переважно з підвищенням. Котирування Vodafone підвищуються на 0,3%, акції Telecom Italia додають в ціні 2,9%, котирування Orange ростуть на 0,4%, а акції Deutsche Telekom дорожчають на 0,4%.

Станом на 10:45 за київським часом 10 грудня британський індекс FTSE 100 підвищується на 1,70 пункту (+0,03%) - до 6561,18 пункту, німецький DAX зростає на 4,58 пункту (+0,05%) - до 9199,75 пункту, французький CAC 40 виріс на 0,17 пункту (+0,01%) - до 4134,27 пункту, а швейцарський SMI знизився на 23,61 пункту (-0,30%) - до 8032,72 пункту.