ua en ru

Фондові торги в Європі 1 грудня відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в Європі в перший день грудня 2011 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів, незважаючи на ралі в ході попередньої сесії, обумовлене новинами про рішення центробанків світу прийняти скоординовані заходи підтримки глобальної фінансової системи.
Нагадаємо, напередодні провідні центробанки світу домовилися понизити вартість існуючих доларових свопів на 50 базисних пунктів, починаючи з 5 грудня 2011 р. Нові свопи діятимуть до 1 лютого 2013 р., дія існуючих доларових свопів між Федеральною резервною системою (ФРС), Європейським центральним банком (ЄЦБ), центральними банками Канади, Англії, Японії і Швейцарії буде продовжена до цієї дати за пониженою ставкою, що дозволить європейським банкам дешевше залучати доларову ліквідність. Крім того, центробанки Англії, Японії, Швейцарії, а також ЄЦБ проводитимуть оголошені у вересні 2011 р. тримісячні тендери з надання банкам ліквідності доти, доки це буде необхідно.
Аналітики відзначають, що новини від світових центробанків і з Китаю (Народний банк КНР напередодні вперше за три роки скоротив резервні вимоги до комерційних банків на 50 базисних пунктів) змогли забезпечити лише короткочасний позитив, тоді як боргові проблеми країн єврозони не відпускають інвесторів. "Стурбованість величезним борговим тягарем європейських держав сильна, а новина про скоординовані дії центробанків лише дала додатковий час, одночасно підтвердивши гірші побоювання інвесторів щодо стабільності європейської фінансової системи", - повідомили експерти Capital Spreads.
Втім, деяку підтримку ринку надають новини з області злиття і поглинань. Так, Blackstone Group і Bain Capital, за неофіційними даними, готують пропозицію про покупку Yahoo Inc. приблизно за 25 млрд дол.
На відкритті торгів низхідну динаміку котирувань продемонстрували французькі банки: акції Societe Generale і BNP Pаribas знизилися в ціні на 0,47% і 0,03%, хоча в цілому європейський банківський сектор демонструє різноспрямовану динаміку котирувань. Так, акції британських банків Lloyds Banking Group і Royal Bank of Scotland ростуть в ціні на 0,9% і 2,1%, а німецького Commerzbank, навпаки, дешевшають на 0,36%.
Акції нафтогазових компаній Європи торгуються біля колишніх відміток, зміна в їхній ціні практично відсутня. Так, папери британо-голландської Royal Dutch Shell подешевшали на 0,02%, британської BP - на 0,03%.
У лідерах зниження відносно котирувань опинився сьогодні автомобільний сектор, що напередодні демонстрував помітне зростання ціни акцій. Так, папери італійського автовиробника Fiat подешевшали на 2,14%, німецьких Volkswagen - на 0,84%, Daimler - на 1,34%, BMW - на 0,77%.
Увага інвесторів сьогодні буде прикована до аукціону з розміщення держпаперів Іспанії, яка має намір залучити 2,75- 3,75 млрд євро. Аналітики вважають, що результати цих торгів можуть бути такими ж, як і результати останнього італійського аукціону. Нагадаємо, за його підсумками був зафіксований високий попит на італійські папери, але розмістити держоблігації вдалося лише під дуже високу прибутковість.
Станом на 10:52 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 5,59 пункту (+0,10%) - до 5511,01 пункту, німецький DAX знизився на 40,42 пункту (-0,66%) - до 6048,42 пункту, французький CAC 40 - на 12,16 пункту (-0,39%) - до 3142,46 пункту, а швейцарський індекс SMI підвищився на 2,57 пункту (+0,05%) - до 5654,88 пункту.