ua en ru

Фондові торги в Європі 1 серпня відкрилися підвищенням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 1 серпня 2011 р. відкрилися підвищенням більшості провідних індексів. Стимулом до підйому європейських котирувань стали новини із США, де новий розвиток отримала ситуація з кредитним лімітом, невизначеність якої раніше надавала негативний вплив на ринки акцій по всьому світу, передає РБК.
Як заявив сьогодні президент США Барак Обама, лідери Демократичної і Республіканської партій американського конгресу прийшли до компромісного угодою, яке дозволить уникнути дефолту економіки США. Програма передбачає скорочення дефіциту федерального бюджету США в цілому на 2,4 трлн дол. за найближче десятиліття. Скорочення дефіциту бюджету повинне здійснюватися в два етапи: перший передбачає урізання витрат на 900 млрд дол, а заходи зі скорочення витрат ще на 1,5 трлн дол. повинен виробити до кінця грудня поточного року спеціальний комітет при конгресі. Вже сьогодні нову програму повинні схвалити обидві палати сенату.
Дана інформація благотворно вплинула головним чином на фінансовий сектор Європи. Британські банки HSBC Holdings і Barclays відреагували на новини з США зростанням котирувань на 1,6% і 1,2% відповідно. Їх німецькі конкуренти також демонструють підвищення цін на акції: папери Commerzbank подорожчали на 2,7%, а Deutsche Bank - на 0,4%.
Крім того, в зеленій зоні торгуються акції ключових представників сировинного сектора. Так, слідом за досягненням угоди з боргового стелі в конгресі США різко зросли ціни на основні метали, що призвело до підвищення котирувань більшості металургійних компаній Європи. Зокрема, найбільша в світі гірничодобувна компанія BHP Billiton відзначилася зростанням на 2,2%, таке ж підвищення продемонстрував і її основний конкурент Rio Tinto.
На позитивному тлі виросли в ціні і акції нафтовидобувних компаній.Так, папери основних представників цієї галузі - BP і Royal Dutch Shell подорожчали в середньому на 1%.
Станом на 11:33 по Києву британський індекс FTSE 100 підвищився на 58,37 пункту (+1,00%) - до 5873,56 пункту, німецький DAX піднявся на 49,80 пункту (+0,70%) - до 7208 , 57 пункту, а французький CAC 40 виріс на 36,58 пункту (+1,00%) - до 3707,86 пункту. У той же час швейцарський індекс SMI опустився на 88,06 пункту (-1,50%), до 5783,35 пункту.