ua en ru

Фондові біржі ММВБ і РТС сьогодні офіційно об'єдналися

Сьогодні торги цінними паперами починаються на об'єднаній біржі ММВБ-РТС. З цього дня починає діяти новий статут біржі, а її організаційно-правова форма буде змінена із ЗАТ на ВАТ. Президент об'єднаної біржі Рубен Аганбегян заявив, що план в цілому виконаний, не вистачило часу на повне об'єднання організаційної структури. "Із самого початку на перше місце ми поставили об'єднання бізнесу, і це нам вдалося, - відзначив Аганбегян. - Учасники відчують ефект від об'єднання, коли почнеться технологічний етап інтеграції, а саме створення єдиного входу на біржу і об'єднання клірингу". Про це пише видання "Комерсант".

Для учасників торгів з сьогоднішнього дня мало що зміниться. Згідно з повідомленням біржі, з понеділка торги проходять в трьох нових секторах, але новизна їх чисто номінальна. Перший сектор названий "Основний ринок", до нього увійшли всі режими торгів фондового ринку ММВБ, що існували раніше. Другий сектор під назвою Standard - це перенесений на ММВБ ринок RTS Standard. Третій сектор, Classica, це перенесений на ММВБ класичний ринок РТС. Також зберігаються термінові ринки обох бірж: терміновий ринок MICEX (торги валютою і процентними ставками) і Forts (торги фондовими, валютними і товарними дериватами). Біржа продовжить розрахунок і публікацію обох груп індексів - ММВБ і РТС, "і ми продовжуватимемо розвиток цих лінійок індексів", заявив Аганбегян.

Єдина біржова інфраструктура, заради якої і затівалося об'єднання бірж, поки лише в проекті, і проект цей, за словами глави ФСФР Дмитра Панкіна, викликає низку зауважень. "В робочому порядку план єдиної інфраструктури ми бачили. На наш погляд, він потребує серйозного доопрацювання", - заявив він. "На даний момент називати об'єднання бірж повноцінним передчасно", - констатує гендиректор "Атона" Андрій Шеметов. Втім, додає він, не можна було чекати, що за такий короткий термін в інфраструктурі відбудуться кардинальні зміни. "Організаційні питання, пов'язані з об'єднанням, вирішувати непросто, це вимагає тривалого часу", - погоджується перший заступник голови правління банку "Відкриття" Євгеній Данкевіч. Разом з тим він нагадує, що на четвертий квартал 2012 - перший квартал 2013 року заплановано IPO об'єднаної біржі, що повинне стати додатковим стимулом для її керівництва.