ua en ru

У Фонді держмайна розповіли про особливості нового закону про приватизацію

У Фонді держмайна розповіли про особливості нового закону про приватизацію Фото: Віталій Трубаров

Закон набрав чинності з 7 березня 2018 року

Фонд держмайна розповів про деяких нормах нового закону про приватизацію, який набув чинності 7 березня поточного року. Особливості нового законодавчого акта описав на своїй сторінці в Facebook глава ФДМ Віталій Трубаров.

Так, аукціон з продажу великих об'єктів приватизації при відсутності другого учасника проводитися не буде, і автоматично буде вважатися таким, що не відбувся.

"Це чітка норма нового закону, і Фонд вже оприлюднив проект відповідної постанови КМУ", - написав Трубаров.

Крім того, учасників зобов'язують зробити хоч один крок торгів, щоб виключити спробу змови. Також відомості про учасників аукціону, їх кількість не підлягають розголошенню до початку аукціону. У тому разі, якщо є тільки один учасник, то проводиться викуп за ціною не нижче стартовою.

Якщо на аукціоні на підвищення ціни, так звані англійські аукціони, об'єкт не продається, приймається рішення знизити стартову ціну на 25%, якщо і ця спроба марна, то ціна зменшується на 50%.

Якщо об'єкт приватизації не проданий вищезгаданими способами, приймається рішення про продаж на аукціоні за методом вивчення цінових пропозицій та висока цінова пропозиція визначається стартовою ціною.

Умови приватизації великих об'єктів затверджуються Кабінетом міністрів, а до процесу підготовки залучаються радники.

Нагадаємо, в Україні набув чинності закон про приватизацію державного майна.

Цей закон встановлює спрощену класифікацію об'єктів приватизації на об'єкти малої і великої приватизації; вимоги до покупців об'єктів приватизації та обмеження щодо їх участі у приватизації; відповідальність за недостовірність, неповноту представлених документів; розширено коло об'єктів, які можуть підлягати приватизації.