ua en ru

У Фонді гарантування вкладів розповіли, як виводилися активи Фідобанку

У Фонді гарантування вкладів розповіли, як виводилися активи Фідобанку Фото: активи Банку виводилися з "класичним" схемами

Для цього використовувалося кредитування інсайдерів і фіктивне завищення вартості застав

Фонд гарантування вкладів розповів про махінації, які використовувалися для виведення активів збанкрутілого ПАТ "Фідобанк". Про це повідомляється в публікації фонду.

Зокрема, для виведення активів використовувалася стандартна схема кредитування пов'язаних осіб.

Так, аудиторська перевірка показала, що вартість активів банку становила 2,157290 млрд гривень, в той час як за документами ця сума перевищувала 9 млрд гривень. Причиною такої різниці в цифрах стало кредитування банком підконтрольних фінансових установ, продаж напередодні визнання банку неплатоспроможним ліквідної нерухомості за заниженими цінами та операції з "сміттєвими" цінними паперами.

"Майже 80% активів банку (від вартості, зазначеної в бухгалтерській звітності) - кредити юридичних і фізичних осіб. Станом на початок березня цього року майже 93% кредитів (на суму 4,248080 млрд гривень) не обслуговуються", - повідомили у ФГВФО.

У Фонді гарантування вкладів розповіли, як виводилися активи Фідобанку

Практично весь корпоративний кредитний портфель банку - кредити, що надані пов'язаним з банком особам. На початок березня 2017 заборгованість інсайдерів склала 1,82780 млрд гривень.

У Фонді гарантування вкладів розповіли, як виводилися активи Фідобанку

Фото:кредитний портфель банку

Неповернення тільки невеликої частині кредитів інсайдерами завдало збитків банку у сумі 1,6659 млрд гривень.

Перевіркою також встановлено, що протягом року до введення тимчасової адміністрації, банком було продано 43 об'єкта нерухомості за заниженою ціною. Показово, що кошти на купівлю кількох об'єктів були отримані за рахунок кредитів, які надавалися ряду клієнтів банку і були акумульовані на рахунку однієї компанії.

За фактами виявлених у банку маніпуляцій, в тому числі з активами, подано 79 заяв в правоохоронні органи про вчинення кримінальних злочинів, з них 68 заяв - внесено до ЄРДР і банк визнаний потерпілим. За іншим заявам проводяться перевірки слідчими органів.

За станом на початок квітня 2017 вкладниками банку отримано 1,7584 млрд гривень гарантованого відшкодування.

Нагадаємо, раніше ФГВФО повідомив, що активи банку "Київська Русь" виводилися через австрійські банки.