ua en ru

Фонд "Відродження" називає закон Колесніченка-Олійника копіюванням путінських технологій

Міжнародний фонд "Відродження" називає законопроект №3879 копіюванням путінських технологій дискредитації та встановлення тотального контролю над НПО

Міжнародний фонд "Відродження" називає законопроект №3879 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" (автори законопроекту - народні депутати від ПР Вадим Колесніченко та Володимир Олійник) копіюванням путінських технологій дискредитації та встановлення тотального контролю над неурядовими організаціями. Про це йдеться у розповсюдженій сьогодні заяві фонду, повідомляє прес-служба фонду.
"Через ухвалений законопроект влада намагається скопіювати путінські технології дискредитації та встановлення тотального контролю над неурядовими організаціями, які отримують сприяння від демократичних країн і фондів, вимагаючи від них реєстрації у якості "іноземних агентів" та вводячи податкові механізми обмеження фінансової допомоги для громадської активності.

Закон суттєво обмежує свободу мирних зібрань, вимагаючи отримувати дозвіл у МВС як на порядок їх проведення, так і на створення елементарних умов для масових заходів (тенти, сцена тощо), повністю виводить за сферу відповідальності всіх, причетних до кривавих подій на Євромайдані, створює правові підстави для запровадження цензури, коли самі і прокурори вирішують щодо відкриття кримінального впровадження за критичні висловлення у бік влади. Можливість звинувачення в екстремізмі, поняття якого залишається у законі розмитим, повністю розв'язує владі руки для свавільних звинувачень та притягнення громадян до кримінальної відповідальності. Закон суттєво зменшує простір свободи слова, фактично забороняючи створення і діяльність незалежних інформаційних агенцій у мережі Інтернет", - сказано в заяві.

Також автори заяви зазначають, що законопроект було ухвалено з грубим порушенням регламенту і без обговорення.

"Закон атакує фундаментальні громадянські свободи - свободу вираження поглядів, свободу мирних зібрань, свободу об'єднань. Саме тому його дійсне правове значення нікчемне, й він не має права на існування у незалежній Україні. Цей недолугий закон є ще одним свідченням антидемократичних намірів тих, хто його ухвалював.

Ми закликаємо всіх представників громадянського суспільства, всіх громадян, для яких права та свободи є цінністю, виступити проти закону, що утверджує авторитарний режим в Україні!", - зазначено у повідомленні.

Міжнародний фонд "Відродження" - найбільший донор неурядових організацій, що підтримують демократичні зміни в Україні. Фонд заснований в 1990 році. Є частиною міжнародної мережі Open Society Foundation (OSF) зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. OSF фінансується мільярдером Джорджем Соросом і діє в 70 країнах. У 2012 році МФВ надав українським громадським організаціям 63,4 млн грн.

Нагадаємо, 16 січня Рада, прийнявши 235 голосами законопроект №3879, визначила як іноземних агентів громадські організації, які одержують кошти або майно від іноземних держав.

Законом вноситься зміна до закону "Про громадські організації", згідно з яким громадські об'єднання, що виконує функції іноземного агента, зобов'язані вказувати в своїй назві словосполучення "громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента".

Такі громадські об'єднання тепер зобов'язуються надавати в уповноважений орган з питань реєстрації документи про персональний склад керівних органів, а також інформацію про обсяг коштів або іншого майна, отриманих з іноземних джерел, про запланованих цілях їх використання і фактичне використання, про запланованою програмою діяльності і про фактичну діяльність - щомісяця.

Крім того, вони повинні раз у три місяці розміщувати в мережі Інтернет та опублікувати в газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр" звіт про свою діяльність в обсязі відомостей, які надаються в уповноважений орган з питань реєстрації.