ua en ru

ФМС РФ пропонує з 2016 р. перейти з паспортів на пластикові посвідчення особи

Федеральна міграційна служба (ФМС) РФ пропонує з 1 січня 2016 р. припинити видачу паспорта громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина на території Росії. Відповідне положення міститься в доопрацьованому проекті Федерального закону "Про основний документ, що засвідчує особу громадянина Російської Федерації", розміщеному на єдиному порталі розкриття інформації про підготовку федеральними органами виконавчої влади проектів нормативних правових актів та результати їх громадського обговорення.

Згідно з текстом документа, основним документом, що посвідчує особу громадянина РФ на території Росії, буде посвідчення особи громадянина, оформлене у вигляді пластикової картки з електронним носієм інформації. "Посвідчення особи являє собою матеріальний носій інформації з персональними даними громадянина, в тому числі біометричними персональними даними, зафіксованими на ньому у візуальній (графічній) та електронній формі, що дозволяють ідентифікувати особу громадянина", - йдеться в тексті законопроекту.

Крім того, встановлюється, що до 1 січня 2019 р. обов'язок мати посвідчення особи не поширюється на громадян, які не досягли 14-річного віку, та видача посвідчень особи таким громадянам здійснюється за бажанням їх законних представників.

Передбачається, що ФЗ вступить в силу з 1 січня 2016 р. за винятком суб'єктів РФ, де буде проводитися видача пілотних екземплярів посвідчення особи і проведення дослідної експлуатації - на території цих регіонів закон повинен вступити в силу з 1 липня 2015 р.