ua en ru

Fitch підтвердило рейтинги Одеси на рівні "B-", прогноз "негативний".

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings сьогодні підтвердило рейтинги Одеси: довгострокові рейтинги за міжнародною шкалою в іноземній і національній валюті на рівні "B-" з "негативним" прогнозом і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті "B". Крім того, агентство знизило національний довгостроковий рейтинг міста з рівня "AA-(ukr)" до "A-(ukr)". Прогноз по рейтингу - "негативний". Про це йдеться в повідомленні агентства.

Рейтинги відображають погіршення бюджетних показників міста, валютні ризики, зниження ліквідності і короткий часовий горизонт бюджетного планування Одеси. Крім цього, рейтинги беруть до уваги сильну і диверсифіковану економіку і помірне боргове навантаження міста. "Негативний" прогноз відображає низьку передбаченість виконання бюджету, слабку ліквідність і потреби в рефінансуванні наприкінці 2010 р.

Диверсифікована і сильна економіка міста забезпечує широку базу оподаткування. У місті розташований найбільший морський порт в країні, на узбережжі Чорного моря, зважаючи на що транспортні послуги є найважливішим сегментом економіки Одеси. Проте, економічний спад в 2008-2009 рр. привів до зменшення бази оподаткування, що позначилося на операційних доходах. Операційний баланс міста скоротився з 18,6% операційних доходів в 2007 р. до 2,7% в 2009 р. Проте падіння податкових надходжень в 2009 р. було частково компенсоване поточними трансфертами від центрального уряду. Скорочення владою міста капітальних витрат в 2009 р. на 50% допомогло зменшити дефіцит бюджету до руху боргу до -70,6 млн грн в 2009 р. порівняно з -121,4 млн грн в 2008 р. і уникнути підвищення прямого боргу. Fitch чекає, що в 2010 р. операційна маржа збережеться на низькому рівні в 1%-3%.

Боргове навантаження Одеси було помірним і складало 387 млн грн (20% поточних доходів) наприкінці 2009 р. Основна частина прямого боргу представлена довгостроковим банківським кредитом у розмірі 50 млн швейцарських франків, що піддає місто ризику, пов'язаному з волатильністю валютних курсів. Згідно з графіком погашення, місту необхідно виплатити 10 млн швейцарських франків в грудні 2010 р., а фінальний платіж в 40 млн швейцарських франків запланований на 2012 р., що обумовлює тиск на бюджет міста в короткостроковій перспективі. З урахуванням ліквідності Одеси, що зменшується, майбутні погашення боргу викликають необхідність акумуляції ресурсів для рефінансування в 2010 р. і особливо в 2012 р. У структурі боргу міста гарантії відсутні, проте існує деякий умовний ризик, пов'язаний з підприємствами держсектора.

Fitch відзначає, що короткий горизонт бюджетного планування Одеси, який не перевищує одного року, також є наслідком пізнього ухвалення бюджету країни, що призводить до затримок з ухваленням бюджету міста. Це обумовлює недостатню передбаченість перспектив виконання бюджету міста і призводить до деяких обмежень на управління бюджетом.