ua en ru

Fitch підвищило рейтинг російського "Альфа-банку" з ВВ + до ВВВ-

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) ВАТ "Альфа-банк" до ВВВ- з ВВ +. Одночасно Fitch присвоїло материнській структурі ABH Financial Limited (ABHFL) довгостроковий РДЕ на рівні ВВ +. Обидва рейтинги мають "стабільний" прогноз, говориться в прес-релізі Fitch.

Підвищення рейтингів відображає впевненість аналітиків Fitch у значній кредитоспроможності Альфа-банку на даний момент і наступному помірному зростанні кредитних показників банку. Також агентство відзначає широку філіальну мережу банку і сприятливі перспективи її подальшого розвитку, досвід з подолання криз на російському ринку за рахунок впевненого менеджменту, а також сильні фінансові та операційні показники банку.

У той же час при присвоєнні рейтингу аналітики Fitch врахували незначну частку ринку, що належить "Альфа-банку" в російському банківському секторі, де провідна роль відведена державним банкам, циклічність російської економіки, а також потенційний ризик, що виходить від операцій всього консорціуму "Альфа-груп ".

На думку аналітиків Fitch, "Альфа-банк" зміцнив свої позиції в якості провідного приватного банку в РФ. Результати діяльності банку з надання послуг як фізичним особам, так і корпоративним клієнтам демонструють позитивну динаміку щодо доходів і зростання прибутку банку, при цьому аналітики Fitch вважають, що російський банк має достатню кількість ресурсів і необхідним конкурентною перевагою для нарощування частки ринку. Агентство особливо підкреслює значну і дедалі більшу частку низькопроцентних і безвідсоткових зобов'язань, які складають 27% всіх зобов'язань "Альфа-банку" на кінець 2011 р., що, на думку аналітиків, дає банку перевагу за показниками витрат і дозволять видавати більш якісні кредити.

Портфель корпоративних кредитів "Альфа-банку" характеризується відносно високою концентрацією (якщо порівнювати з більшістю міжнародних банків з рейтингами інвестиційної категорії): на 25 найбільших позичальників припадає 36% кредитного портфеля. Однак цей ризик нівелюється завдяки тому, що більшість найбільших позичальників "Альфа-банку" є лідерами в своїх галузях і/або компаніями з держпідтримкою.

Частка кредитів, прострочених більш ніж на 90 днів, у портфелі корпоративних кредитів "Альфа-банку" на кінець 2011 р. склала всього лише 1,4% (роком раніше - 3,7%). За даними менеджменту, ще 5,7% кредитів ставилися до категорії реструктурованих, проте обслуговуються. Крім того, проблемні кредити, відповідні близько 2% від валових кредитів, знаходяться на балансі спеціальної структури "Альфа проблемні активи" (Alfa Distressed Assets, ADA), яку фінансує "Альфа-банк". Ризики ADA на 44% покриті резервами на можливі збитки по позиках, що Fitch оцінює як прийнятну ступінь покриття, враховуючи перспективи повернення боргів по проблемних кредитах ADA.

Загальний рівень резервів під знецінення корпоративних кредитів - 5,9% - оцінюється аналітиками Fitch як міцна "подушка безпеки", що володіє більш ніж достатньою здатністю абсорбувати збитки.

ВАТ "Альфа-банк" засновано в 1990 р. Статутний капітал банку становить 59,6 млрд руб. Майже 100% акцій належить ВАТ "АБ Холдинг", що входить в ABH Financial Limited, якою володіє ABH Holdings SA В останній 77,86% контролюють Михайло Фрідман, Герман Хан та Олексій Кузьмічов, їм належать 36,47%, 23,27% і 18,12% акцій банку відповідно. Президент Альфа-банку Петро Авен володіє 13,76% акцій банку. Чистий прибуток ВАТ "Альфа-банк" за російськими стандартами бухгалтерського обліку за 2011 р. склала 11,2 млрд руб., що в 3,7 рази більше чистого прибутку за 2010 р. За обсягом чистих активів на 1 січня 2012 р. банк займав 7-е місце серед кредитних організацій Росії (961,98 млрд руб.).

"Альфа-банк України" знаходиться на 10 позиції, згідно з рейтингом НБУ, і входить до першої групи найбільших банків. 80,1% акцій банку належить кіпрській ABH Ukraine Ltd (входить в структуру "Альфа-груп"), 19,9% - російському "Альфа-банку".