ua en ru

Fitch підтвердило рейтинги "Укрзалізниці" на рівні "B-", прогноз "стабільний"

Рейтингового агентства Fitch Ratings підтвердило рейтинги державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця"): довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті на рівні "B-", національний довгостроковий рейтинг "BBB + (ukr)" і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті "B". Прогноз по довгострокових рейтингах - "стабільний". Про це йдеться в прес-релізі агентства.

"Рейтинги "Укрзалізниці" відображають ключову роль компанії в управлінні системою залізниць в країні і її сильні юридичні, стратегічні та операційні зв'язки з урядом України, яке дає схвалення по всіх стратегічних рішень, включаючи встановлення тарифів, інвестиції і боргове планування.

Експерти Fitch відзначають, що український уряд планує провести реорганізацію "Укрзалізниці", об'єднавши шість операційних залізничних компаній і ряд підприємств, що входять в структуру "Укрзалізниці", в єдине акціонерне товариство з 100% державною власністю в рамках проведеної реформи протягом 2013-2014 рр.

"Fitch вважає, що контроль держави над групою "Укрзалізниця" залишиться незмінним після завершення реформи" - йдеться в повідомленні.

В агентстві відзначають, що за рахунок свого прибуткового вантажного бізнесу (EBITDA склала 11,6 млрд грн. (1,45 млрд дол.) в 2012 р.) група "Укрзалізниця" планує фінансування сукупних інвестицій у розмірі близько 28,5 млрд грн. в 2013-2015 рр. з метою модернізації залізничної мережі і рухомого складу. Для підтримки своєї програми капіталовкладень група "Укрзалізниця" очікує підвищення тарифів в діапазоні 10% - 13% на рік в 2013-2015 рр.

У той же час Fitch вважає, що довгострокова прогнозованість збільшення тарифів є обмеженою, оскільки в минулому держава заморожувало тарифи.

"Ліквідність у групи перебуває під тиском зважаючи потреби в рефінансування боргу з наступаючими термінами на суму 8,4 млрд грн., включаючи фінансовий лізинг, в 2013 р. Частина цієї суми вже була рефінансована протягом 1 кв. 2013 р., а в середині травня 2013 р. група "Укрзалізниця" випустила облігації, що є участю в кредиті, на суму 0,5 млрд дол. (4 млрд грн.) з терміном обігу п'ять років через спеціальне юридична особа Shortline Plc. Відповідні надходження від облігацій, що повинні бути використані для рефінансування існуючого короткострокового боргу та для фінансування програми капіталовкладень групи "Укрзалізниця", - йдеться в повідомленні агентства.

У той же час, оскільки борг з короткими термінами до погашення, ймовірно, залишиться істотним у середньостроковій перспективі, Fitch вважає, що стабільний доступ до банківського фінансування і ринків капіталу має важливе значення для групи "Укрзалізниця", хоча існуючу гнучкість щодо капіталовкладень частково згладжує даний ризик.

Читайте також: "Укрзалізниця" провела розміщення єврооблігацій на суму 500 млн дол