ua en ru

Fitch змінило прогноз по довгостроковому РДЕ Wind на рівні ВВ зі "стабільного" на "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило прогноз по довгостроковому рейтингу дефолту емітента (РДЕ) третього за величиною оператора мобільного зв'язку Італії Wind Telecomunicazioni SрA (входить до групи VimpelСom Ltd.) на рівні ВВ зі "стабільного" на "негативний". Про це повідомляється в прес-релізі компанії.
Дане рішення обумовлене ризиками навколо збільшення боргового навантаження компанії після недавнього придбання в Італії спектру частот на надання послуг зв'язку четвертого покоління (4G) в стандарті LTE за 1,12 млрд євро, а також навколо здатності компанії протистояти економічним труднощам.
"Придбання компанією Wind спектру частот викликало істотне збільшення боргового навантаження, тоді як позитивний ефект від даної операції носить в кращому разі середньостроковий характер. На тлі очікуваної негативної дії заходів бюджетної економії Італії ці інвестиції підвищують вірогідність зниження нинішнього рейтингу, вони можуть значно уповільнити процес зниження боргового навантаження і скоротити генерування вільного потоку грошових коштів", - приводяться в повідомленні слова старшого директора Fitch по сектору телекомунікаційних, технологічних і медійних компаній Миколи Лукашевича.
Підтримку рейтингам Wind продовжує надавати потенційна можливість отримання допомоги від безпосереднього акціонера компанії - VimpelСom Ltd., кредитоспроможність якого продовжує залишатися значно вище, ніж аналогічний показник Wind.
Якщо розглядати Wind як незалежну бізнес-структуру, її кредитоспроможність відповідає відмітці BB-, проте чинник підтримки контролюючого акціонера (VimpelСom) дозволяє рейтунгувати Wind ступенем вище - тобто на рівні ВВ, відзначає агентство. Гарантії відчутної підтримки з боку безпосереднього акціонера можуть зробити позитивний вплив на рейтинги Wind, незважаючи на те, що представники VimpelСom у своїх недавніх коментарях висловили побажання, щоб в даний час Wind спирався на власні зарезервовані фінансові ресурси.
VimpelСom Ltd. - об'єднана телекомунікаційна компанія, утворена в результаті злиття російського оператора ОАО "ВимпелКом" і українського ЗАТ "Київстар". Акціонерами компанії є російські Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-групп") і норвезький Telenor, які володіють 44,7% і 36% голосуючих акцій відповідно. З 22 квітня 2010 р. на Нью-йоркській фондовій біржі (NYSE) замість американських депозитарних розписок (ADR) "ВимпелКому" торгуються розписки на акції VimpelСom Ltd., частка акцій у вільному обігу (free float) складає 19,3%.
15 квітня 2011 р. VimpelСom Ltd. оголосив про завершення операції з покупци телекомунікаційних активів Wind Telecom єгипетського бізнесмена Нагіба Савіріса. Чистий прибуток VimpelСom Ltd. за US GAAP в II кварталі 2011 р. в порівнянні з аналогічним показником 2010 р. знизився на 29% і склав 239 млн дол. Чистий операційний виторг за звітний період склав 5,532 млрд дол. і збільшився більш ніж в 2 рази в порівнянні з II кварталом 2010 р.
Wind - третій за величиною мобільний оператор Італії. Кількість абонентів компанії налічує 19,3 млн осіб.