ua en ru

Fitch: Греція зрештою оголосить дефолт

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що Греція зрештою оголосить дефолт. Про це повідомив сьогодні експерт агентства Едвард Паркер на конференції в Стокгольмі. "Це все одно станеться. Греція - неспроможний боржник, вона неплатоспроможна і оголосить дефолт. Це не повинно стати сюрпризом", - пояснив він, уточнивши, що мова буде йти, швидше за все, про контрольований дефолт, передає Reuters.

Коментарі Fitch пішли через день після того, як глава європейського підрозділу рейтингового агентства Standard & Рoor's Моріц Кремер заявив, що Греція незабаром оголосить дефолт по держоблігаціях.

На думку Паркера, домовленість про добровільне списання приватними інвесторами 50% боргу з держоблігацій Греції по суті теж буде дефолтом. "Експерти Fitch неодноразово говорили про те, що PSI (програма участі приватного сектора в порятунку Греції) не той шлях, яким слід рухатися. Агентство буде розглядати його як дефолт. По суті, це і є дефолт, яким би чином не намагалися його обставити", - сказав представник Fitch.

Втім, найгіршим сценарієм розвитку подій, на думку експерта, є оголошення Грецією стихійного дефолту. "Це буде найбільш проблематична ситуація, яка, втім, навряд чи буде мати місце бути, оскільки ми вважаємо, що грецька влада і європейські політики докладуть всіх зусиль до того, щоб цього не сталося", - сказав Паркер.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2011 р. Fitch вказало на те, що рейтинги Греції (в даний час Fitch оцінює суверенний кредитний рейтинг Греції на рівні CCC, що означає "значний кредитний ризик") залишаться низькими, незважаючи на домовленість про добровільне списання приватним сектором 50% заборгованості по держоблігаціях країни, що передбачено планом порятунку, узгодженим лідерами ЄС. Агентство відзначає, що ця програма не вирішить основні проблеми країни: Афіни і далі будуть мати великий держборг і невисоку можливість його скоротити через слабкого зростання економіки. Одночасно при реалізації цієї ініціативи готовність Афін надалі проводити програму жорстких заходів економії може піти на спад.

Агентство вказує на кілька причин, з яких 50-процентне "прощення" грецького держборгу не зможе привести до помітного зниження боргового навантаження країни. Офіційні кредитори Греції - держави єврозони, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк - зараз тримають більше третини грецького держборгу. При цьому вони не братимуть участі в програмі. Комюніке ЄС ніяк не коментує питання про те, яка доля чекає держоблігації Греції, які перебувають у руках ЄЦБ.

Крім того, узгоджена програма порятунку Греції може одночасно "поховати" грецькі банки, які мають на руках великий обсяг держоблігацій і зазнають втрат в результаті 50-процентного списання по них.

Як повідомлялося раніше, восени 2011 р. європейські лідери домовилися про добровільне списання приватними кредиторами 50% від суми боргу за грецькими облігаціями. Угода з кредиторами дозволить провести списання близько 100 млрд євро. В даний час сукупний державний борг країни перед приватними і національними кредиторами складає близько 350 млрд євро. Крім того, за задумом європейської влади, подібні заходи дозволять Греції до 2020 р. знизити рівень держборгу до 120% ВВП.