ua en ru

Фірташ зареєстрував Ostchem Gas Trading, яка в 2013 р. планує продати 2 млрд куб. м газу промисловим споживачам в Україні

Бізнесмен Дмитро Фірташ повертається на український газовий ринок. Підприємець зареєструвавув Швейцарії компанію Ostchem Gas Trading, яка вже наступного року продасть близько 2 млрд кубометрів газу промисловим споживачам, а в майбутньому планує наростити постачання. Вихід на ринок нового трейдера дозволить понизити ціни на паливо усередині країни, проте ударить по економіці "Нафтогазу", вважають експерти. Про це пише "Комерсант-Україна".

Ostchem Gas Trading AG, що належить підприємцеві Дмитру Фірташу, була зареєстрована в швейцарському кантоні Цуг 10 грудня, повідомили вчора в компанії. Її виконавчим директором став Дмитро Глебко, який є також виконавчим директором Centragas Holding AG (Австрія) і Rosukrenergo AG (Швейцарія), що також належать бізнесменові. Членом правління Ostchem Gas Trading став Ларс Хауссманн, який входив в управляючу раду RosUkrEnergo.

"Ця компанія була створена в рамках Group DF і займатиметься постачанням газу для забезпечення власних потреб хімічних підприємств групи", - заявили вчора в прес-службі Дмитра Фірташа. Холдингова компанія Ostchem, що входить в Group DF, об'єднує чотирьох українських виробників азотних добрив: "Азот", "Концерн "Стірол"", "Північнодонецький азот" і "Рівнеазот" і з 2011 року імпортує газ в країну.

Як розповіло джерело, близьке до Дмитра Фірташа, наступного року Ostchem Gas Trading має намір імпортувати 8,124 млрд кубометрів газу, з яких 2 млрд кубометрів будуть продані промисловим споживачам, що не входять до групи. "У Ostchem почали переговори з постачальниками з Туркменії і Казахстану, а також з "Газпромом" про транзит цього газу, і в майбутньому об'єм постачань може бути збільшений", - говорить співбесідник. За його словами, в майбутньому об'єм постачань з боку Ostchem Gas Trading може досягти 11-12 млрд кубометрів газу в рік. На цьому тижні Фірташ заявив про плани поставити на ринок країни 8 млрд кубометрів газу в 2013 році, тоді як в 2012 році цей об'єм склав 6 млрд кубометрів. У "Газпромі" вчора появу нового трейдера коментувати відмовилися.

Читайте також: Фірташ планує поставити на український ринок 8 млрд куб. м газу в 2013 р