ua en ru

Фірташ має намір залишатися в Австрії до завершення всіх судових процедур

Фірташ має намір залишатися в Австрії до завершення всіх судових процедур Фото: Дмитро Фірташ

За результатами розгляду касаційної скарги в Австрії Фірташ прийме рішення з приводу повернення в Україну

Український бізнесмен Дмитро Фірташ планується залишатися в Австрії до завершення всіх судових процедур. Про це він розповів в інтерв'ю австрійському виданню Kurier.

"За 25 років незалежності України ще ніколи не було таких інцидентів, щоб повітряний простір було закрито для приватних літаків. Були сфабриковані звинувачення. 20 різних. Без підстав. Озброєні люди були підтягнуті до аеропортів... Ми вирішили, що ризик дуже високий... Так що я залишився у Відні і буду там залишатися, поки всі судові процедури не завершаться", - заявив Фірташ.

Він нагадав, що вже два роки перебуває в Австрії, і на даний момент очікує розгляду касаційної скарги. Саме на підставі результату її розгляду він має намір приймати рішення з приводу повернення в Україну.

При цьому бізнесмен висловив упевненість, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у його справі координують свої дії з американськими властями з метою запобігти його повернення в Україну.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ був затриманий у Відні (Австрія) за запитом США через місяць після втечі екс-президента Віктора Януковича. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Міністерства юстиції США про екстрадицію Фірташа.

Мін'юст США звинувачував Фірташа, а також члена парламенту Індії та інших чиновників у створенні міжнародної корупційної схеми. Фірташ, індійський депутат Рамачандра Рао, угорський підприємець Андраш Кнопп, громадянин України Сурен Геворгян два комерсанта з Індії та Шрі-Ланки підкуповували індійських чиновників з метою отримання доступу до родовищ корисних копалин.

Національна поліція порушила кримінальну справу за фактом звернення Національного банку України (НБУ) про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра" в розмірі 5 млрд гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа.