ua en ru

Аваков: Фірташа підозрюють у розкраданні 5 млрд гривень кредиту НБУ

Аваков: Фірташа підозрюють у розкраданні 5 млрд гривень кредиту НБУ Фото: Арсен Аваков

Банк "Надра" взяв у НБУ кредит рефінансування на 5 млрд гривень під особисту гарантію Дмитра Фірташа

Національна поліція порушила кримінальну справу за фактом звернення Національного банку України (НБУ) про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра" в розмірі 5 млрд гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає прес-служба відомства.

За словами Авакова, Фірташ обґрунтовано підозрюється в тому, що маніпулюючи особистої гарантією на суму до 5 млрд гривень, він організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку "Надра", але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки - вивів їх на пов'язані з ним компанії.

В результаті цих дій банк "Надра" повернув НБУ кредит рефінансування, а Фірташ не здійснив виплат по гарантії. Тим самим Нацбанку було завдано прямої шкоди. Ці ж дії призвели до неплатоспроможності банку.

"В рамках цього виробництва МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США, в рамках міжнародного правового доручення, щодо залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США", - повідомив Аваков.

Фірташ і пов'язані з ним особи підозрюються у скоєнні злочинів за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років.

"Тому, опинившись під контролем правоохоронців США, України, в результаті суду в Австрії, США або на основі рішень українського слідства і судів - пан Фірташ буде відповідати за всією суворістю закону за всіма пред'явленими йому звинуваченнями і підозр", - зазначив міністр.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ планував сьогодні, 2 грудня, приїхати в Київ для участі у з'їзді Федерації роботодавців України.

Арсен Аваков повідомив, що поліція затримає Фірташа по прибутті в Україну, якщо Мін'юст США подасть таке клопотання. Після цього Фірташ прийняв рішення перенести свій приїзд в Україну.