ua en ru

У Фінляндії відкрили Європейський центр з протидії загрозам гібридним

У Фінляндії відкрили Європейський центр з протидії загрозам гібридним Фото: центр з протидії гібридним загрозам (flickr.com Hybrid CoE)

Центр створений 12 країнами Європейського Союзу і НАТО

В столиці Фінляндії Гельсінкі в середу, 6 вересня, в районі Серняйнен був відкритий Європейський центр з протидії гібридним загрозам. Про це повідомляє портал телерадіомовлення Yle.

"Під гібридними погрозами передбачають, серед іншого, поширення неправдивої інформації, атаки проти інформаційних систем, а також інші види атак за допомогою сучасних технологій. Це - ворожі дії, спрямовані на дестабілізацію держави без формального оголошення війни", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що центр створено 12 країнами Європейського Союзу і НАТО.

Серед засновників - Фінляндія, Швеція, Норвегія, США, Франція, Німеччина, Великобританія, Іспанія, Польща, Естонія, Латвія і Литва. Можливо, що в майбутньому до центру приєднаються й інші країни.

Як раніше заявили представники центру, його метою не є пряме віддзеркалення атак, а дослідницька робота. Центр також організовувати спільні навчання і покращувати способи обміну інформацією.

Зазначено, що на даний момент в Гельсінкі працює сім дослідників та інших працівників. Інші країни повинні в найближчому майбутньому відправити у фінську столицю своїх співробітників.

Гібридну небезпеку становлять не тільки різні держави, але і, наприклад, терористичні і злочинні організації. Однак на семінарі, організованому на честь відкриття центру, заступник генерального секретаря НАТО Арндт Фрейтаг фон Лорингхофен згадав лише одна держава.

"Росія - одна з головних країн, за якої ми спостерігаємо. В якості прикладів можна навести анексію Криму, події в Східній Україні і кібератаки проти Демократичної партії США. Росія є одним з головних діячів, але не єдиним", - заявив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося,що Державна прикордонна служба України розробляє шляхи істотного зниження рівня протиправної діяльності на кордоні та мінімізації ризиків.