ua en ru

Фінансові вливання з боку МВФ не сприяють трансформації економіки, - Медведчук

Фінансові вливання з боку МВФ лише збільшують борг України, ніяк не сприяють трансформації економіки. Таку думку висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Проблема полягає не в кредитах як таких. Кредит може бути досить ефективним інструментом для розвитку. Заковика в тому, що співпраця з фондом нічого принципово не вирішує - фінансові вливання з боку МВФ лише збільшують наш борг, ніяк не сприяє перетворенню економіки. Гроші, в кращому разі, спрямовуються на поточні витрати, у гіршому - безслідно зникають. Наша країна лише консервує проблеми, підсилюючи залежність від кредитів і прирікаючи себе на подальше співробітництво з фондом. А значить і на подальше вирішення проблем влади за рахунок населення (дивись одвічний рецепт МВФ)", - зазначив Медведчук.

Медведчук звернув увагу, що серед критиків МВФ вельми поширені досить спрощені уявлення про роль і діяльності фонду.

"Так, нерідко стверджується, що МВФ цілеспрямовано веде своїх боржників до дефолту (як Аргентину) або до громадянської війни (як Руанди). Зрештою, подібні маніпуляції вигідні самим політикам, для яких МВФ є зручним об'єктом для перенесення відповідальності за свої дії. Насправді мета цієї міжнародної організації куди більш прозаїчна.

МВФ не ставить своєю метою руйнування економіки тієї чи іншої держави, але лише прагне забезпечити платоспроможність боржника на користь кредитора. І, відповідно, дає кредити тим країнам, які зазнають труднощів з виплатою зовнішніх боргів. Рецепт забезпечення такої платоспроможності завжди один і той же. Експерти Фонду радять менше їсти і більше працювати. А в умовах, коли на 2013 рік намічені виплати Україною за фінансовими зобов'язаннями у розмірі 14,24 млрд дол., а в 2014 - вже 16,18 млрд дол., працювати належить все більше, а їсти - все менше", - заявив лідер "Українського вибору".

При цьому він підкреслив, що використовуючи механізм перекредитування старих боргів новими, Україна йде в борги назавжди.