ua en ru

Фінансові протести, які почалися на Уолл-стріт, поширюються по всій Америці

Протести проти великих корпорацій, які вже два тижні вирують на Уолл-стріт в Нью-Йорку, поширюються по всій Америці. Незважаючи на жорстку реакцію влади (минулого тижня на Бруклінському мосту і біля будівлі біржі поліція заарештувала більше 800 осіб), подібні акції почалися в містах від Лос-Анджелеса до Бостона, повідомляє Reuters. Невдоволення людей викликане багатьма причинами, серед них і високий рівень безробіття, і вимоги банків за борги повернути нерухомість. При цьому громадяни згадують, як в 2008 р. для порятунку цих банків уряд брав гроші з бюджету.
"Це як війна у В'єтнамі, яка відкрила американцям очі на значення слова "війна", так і зараз економічна незахищеність відкриває нам очі на те, якою повинна бути економічна політика відповідальної держави", - йдеться в заяві одного з лідерів руху Кевіна Зііса.
В настроях нью-йоркских протестуючих, які 17 вересня 2011 р. вперше зібралися під гаслом "Таких як ми - 99%", з'являється все більше впевненості і все менше мирного настрою. Тепер ці люди готові кидати виклик поліції, і події на Бруклінському мосту лише підтверджують це.
У штаті Флорида послідовники нью-йоркских демонстрантів збираються під гаслами "Корпораціям настав час покінчити з легким життям" і "Прийшов час революції". На 6 вересня 2011 р. в місті Тампа запланована велика демонстрація.
Акції "Таких як ми - 99%" набирає обертів, крім всього іншого, ще і за рахунок прилеглих до неї профспілок. Наприклад, напередодні профспілка працівників транспорту Нью-Йорка звернувся до суду з проханням заборонити поліції залучати їх водіїв для транспортування затриманих під час акцій протесту. Крім транспортників, 5 жовтня у демонстрації готові взяти участь і медсестри.
У Бостоні мітингувальники розташувалися навпроти Федерального резервного банку, в Сент-Луїсі демонстранти також готуються зайняти фінансовий квартал.