ua en ru

Фінансово-банківський комітет Ради схвалив законопроект про "спліт"

Фінансово-банківський комітет Ради схвалив законопроект про "спліт" Фото: НБУ (flickr.com/National Bank Of Ukraine)

Якщо законопроект про "спліт" буде ухвалений, Нацбанк стане регулятором небанківських фінустанов замість Нацкомфінпослуг

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував парламенту ухвалити законопроект №2413-а у другому читанні та в цілому. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Національного банку.

У засіданні комітету брала участь перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, яка наголосила, що Національний банк підтримує схвалення законопроекту №2413-а.

"Схвалення законопроекту забезпечить зміцнення фінансового ринку в цілому, адже синергія в діяльності банків і страхових компаній є значною. Законопроект про "спліт" надасть поштовх для подальшого розвитку страхових компаній, він забезпечить більшу прозорість державного регулювання фінансового ринку та можливість уникнути регуляторного арбітражу для його учасників",- наголосила перший заступник голови НБУ.

Як наголошується в повідомленні НБУ, у разі схвалення законопроекту №2413-а ринок фінансових небанківських установ отримає ефективний ризик-орієнтований нагляд на консолідованій основі, що сприятиме більшій фінансовій стабільності. Крім того, на переконання Національного банку, без схвалення законопроекту про спліт неможливо запустити другий рівень пенсійної системи, оскільки НКЦБФР не зможе відповідати за частину учасників.

Фінансово-банківський комітет Ради схвалив законопроект про "спліт"

Нагадаємо, раніше перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявляла про те, що у разі схвалення законопроекту про "спліт", Нацбанк стане регулятором небанківських фінустанов замість Нацкомфінпослуг.

Як раніше писало РБК-Україна, в Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку очікують, що до кінця цього року будуть прийняті законопроекти про рейтингування і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу" (так званий законопроект про "спліт").