ua en ru

Фінансова допомога, яка буде надана країнам "арабської весни", збільшена до 58 млр дол

Рухи, спрямовані на реформи в ряді країн Північної Африки і Близького Сходу, можуть розраховувати на велику фінансову допомогу з боку "великої вісімки", міжнародних банків розвитку, а також багатих арабських країн. У найближчі два роки Єгипту і Тунісу, де на початку поточного року були повалені автократичні режими, а також Марокко і Йорданії буде виділено в цілому 58 мільярдів доларів, повідомляє Deutsche Welle.
Агентство AFP повідомляє, що, за даними Франції, фінансова допомога на підставі двосторонніх домовленостей може досягти 80 мільярдів доларів.
Ця сума стане доповненням до прийнятого раніше пакету допомоги, погодженим на травневому саміті "Групи восьми" в Довілі. Такі результати переговорів міністрів фінансів країн G8, представників Світового банку, інших банків розвитку і Міжнародного валютного фонду, що пройшли напередодні в Марселі. До держав, що надають допомогу країнам "арабської весни", в Марселі приєдналися Кувейт, Катар, Саудівська Аравія, Туреччина і Об'єднані Арабські Емірати.
За словами глави міністерства фінансів ФРН Вольфганга Шойбле, найважливіше - що в цих країнах створюються економічні структури і проходять процеси демократизації.

Раніше повідомлялося, що глави країн "великої вісімки" дадуть гарантії надання Єгипту, Марокко, Тунісу та Йорданії 38 млрд дол в період з 2011 по 2013 рр.
Відзначалося, що гроші будуть виділені на підтримку проведення політичних реформ в цих країнах, які почалися там після хвилі так званих "арабських революцій". Крім того, лідери держав G8, розширять дію договору про партнерство в питанні допомоги Єгипту та Тунісу, укладеного у травні 2011 р., включивши туди Марокко і Йорданії.