ua en ru

Фінансова звітність Apple виявилася вище очікувань, - аналітики

Найбільша технологічна компанія світу Apple в черговий раз порадувала інвесторів відмінними квартальними результатами. Домогтися їх їй вдалося навіть незважаючи на важку хворобу її засновника Стіва Джобса і природну катастрофу в Японії. Ринок відгукнувся на цю новину зростанням котирувань Apple, передає РБК daily.
Нагадаємо, чистий прибуток Apple виріс за перші три місяці 2011 р. на 95% у порівнянні з аналогічним періодом роком раніше. В абсолютних показниках ця сума склала 5,99 млрд дол., опинившись вище прогнозів більшості аналітиків. Виручка компанії за цей період склала 24,67 млрд дол., піднявшись на 83% у порівнянні з торішніми показниками.
Домогтися таких результатів Apple зуміла завдяки чудовим великим продажам своєї продукції. Так, за минулий квартал компанія реалізувала більше 18,65 млн iPhone, збільшивши цю цифру більш ніж удвічі в більшості за рахунок підписання контракту з Verizon. Приблизно на 30% зросли продажі комп'ютерів під брендом Mac, тут вирішальну роль зіграв вихід оновленої лінійки ноутбуків MacBook Pro.
Нижче за прогнози експертів виявилися лише продажі iPad, що стрімко набирають популярність, - своїх господарів знайшли 4,7 млн нових планшетних комп'ютерів (при прогнозах в 6 млн штук).
Щоправда, за заявою операційного директора компанії Тіма Кука Apple просто не встигла зробити більшу кількість iPad. До того ж, згідно з методологією підрахунку проданих товарів, Apple враховує лише ті продукти, які виявилися доставленими покупцеві. У деяких випадках доставка iPad проводиться через чотири-п'ять тижнів після покупки.
Особливі побоювання експертів були пов'язані з можливим порушенням ланцюжка поставок компонентів з Японії. На даний момент Apple імпортує звідти сотні різних видів деталей. Однак керівництво компанії запевняє, що наслідки землетрусу і цунамі будуть вельми обмеженими і приведуть до скорочення прогнозу щодо виручки в другому кварталі лише на 200 млн дол. На тлі цих новин акції Apple встигли вирости на 4,7% ще до початку торгової сесії в США. "Багато людей були негативно налаштовані щодо публікації звітності компанії, проте цифри виявилися вищі за усілякі очікування", - заявив аналітик Susquehanna Financial Group Джеф Фідакаро.
Варто відзначити, що підвищена увага ринку вчора була також прикута до найбільшого у світі виробника мобільних телефонів - фінської компанії Nokia Oyj, яка зуміла закінчити квартал з чистим прибутком у розмірі 344 млн євро, що на 1,5% нижче торішньої позначки. Зупинити стрімке падіння паперів компанії зуміла лише новина про те, що Nokia і Microsoft підписали остаточну угоду про співпрацю. Тепер фінський виробник буде випускати свої смартфони під операційною системою Windows Phone 7. На тлі цієї новини папери компанії злетіли майже на 5%.
Тим не менш закінчити торговельну сесію з великим зростанням у акцій Nokia не вийшло - аналітики припускають подальше погіршення фінансових показників компанії. Очікується, що її частка на ринку смартфонів скоротиться приблизно до 19%. Для порівняння, рік тому телефонам на базі Symbian належало близько 41% ринку "розумних" мобільних пристроїв. Фінансові результати Nokia найближчим часом будуть залежати від того, наскільки успішно і швидко компанія зможе перебудуватися на нову платформу.