ua en ru

Фінансування проекту створення корабля класу "Корвет" для Міністерства оборони України фактично припинено, - експерт

Фінансування проекту створення корабля класу "Корвет" для Міністерства оборони України фактично припинено. Про це повідомив сьогодні президент асоціації "Українські оборонні технології" Володимир Грек на першому всеукраїнському форумі оборонної промисловості, передає кореспондент РБК-Україна.

На думку експерта, це може нашкодити іміджу країни, оскільки до програми привернуті постачальники устаткування і озброєнь з інших країн, зокрема Франції, Німеччини, Італії.

Головний інженер підприємства "Дослідницько-проектний центр кораблебудування" (Миколаїв) Євгеній Косоруков відзначив, що бюджет 2010 р. передбачає виділення на "Корвет" 35,8 млн грн, яких вистачить тільки на розрахунки по вже виконаних роботах. "На робочу документацію і будівництво корабля грошей немає", - сказав він.

Є.Косоруков додав, що технічний проект був готовий ще в 2009 р., але акт про його твердження оборонне відомство підписало тільки в 2010 р., тобто через 8 місяців. "Минулого тижня надійшли перші кошти за виконані роботи", - сказав він. На його думку, таке відношення до проекту може зруйнувати напрацьовану кооперацію.

Представник дослідницько-проектного центру кораблебудування нагадав, що в бойовому ядрі українських ВМС тільки три кораблі побудовано менше 20 років назад, останні відслужили більше 25 років.