ua en ru

Нардеп, що фігурує у справі Гандзюк, пропонує ВР закон про в'язницю за наклеп

Нардеп, що фігурує у справі Гандзюк, пропонує ВР закон про в'язницю за наклеп Фото: Микола Паламарчук (УНІАН)

Пропонується передбачити ув'язнення на строк до 3 років

У Верховну раду України внесли законопроект №9306 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп", який передбачає в'язницю за наклеп. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дані на сайті парламенту.

Так, один з авторів проекту - нардеп Микола Паламарчук, екс-помічника якого підозрюють в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Співавторами проекту є Артур Палатний та Олег Великін. Усі парламентарі - від фракції "Блок Петра Порошенка".

Зокрема, пропонується визначити, що наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, карається штрафом в розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі до 2 років.

Ті ж дії, вчинені шляхом публічного демонстрування у творах, у ЗМІ або в мережі інтернет караються штрафом у розмірі від 500 до 1500 таких мінімумів або виправними роботами на строк від 1 до 2 років, або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років.

Крім того, такі ж дії, поєднані з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року Рада попереднього скликання ввела кримінальну відповідальність за наклеп у засобах масової інформації (ЗМІ). Тоді пропонувалося встановити, що наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, карається виправними роботами на строк від одного року до двох років або обмеженням волі на строк до двох років.

Однак потім пакет диктаторських законів "16 січня" був скасований.

Як повідомляло РБК-Україна, 28 січня 2014 року закон про скасування дев'яти законів від 16 січня, проголосованих руками, був опублікований на офіційному веб-порталі парламентської газети "Голос України".

Додамо також, 12 листопада нардеп від фракції БПП Микола Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до справи про вбивство активістки і радника мера Херсона Катерини Гандзюк. Депутат сподівається, що розслідування покінчить зі згадуванням його імені в контексті цієї трагедії.

Варто відзначити, раніше екс-помічника Паламарчука Ігоря Павловського заарештували у справі про вбивство Гандзюк. Йому було висунуто підозру як співучаснику. Павловський заарештований до 3 грудня.