ua en ru

ФІФА визнала корупцію під час голосування за місце проведення ЧС 1998 і 2010 років

ФІФА визнала корупцію під час голосування за місце проведення ЧС 1998 і 2010 років Фото: Джек Уорнер

Організація опублікувала документ, що підтверджує корупцію

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) опублікувала на своєму сайті документ, який спрямований владі США, що займаються розслідуванням корупції всередині організації.

У документі розповідається, яким чином отримали право проведення чемпіонат світу Франція в 1998 році і ПАР у 2010. У "продажу" турнірів обвинувачуються колишній голова Конфедерації футболу Північної і Центральної Америки і країн Карибського басейну Джек Уорнер, його син Дарьян Уорнер, колишній член виконкому ФІФА Чак Блейзер та інші.

У документі описується схема, за якою Уорнер отримував хабарі. Під час виборів країни-господарки ЧС-2010 ПАР запропонували Уорнер 10 млн доларів, які пройшли по рахунках ФІФА, як "допомога у розвитку футболу в країнах Карибського басейну".

Крім цього, в документі розкривається інформація про те, що на виборах президента ФІФА в 2011 році кандидат на пост глави Мохаммед бін Хаммам через того ж Уорнера витратив на купівлю голосів близько 400 тисяч доларів.

Додамо, що бін Хаммам у 2012 році був довічно усунений від футболу. А під час нинішнього розслідування Джек Уорнер також отримав довічну дискваліфікацію.