ua en ru

ФГВФО забрав у Центральній універсальній товарній біржі право на продаж об'єкту ПАТ "Легбанк"

ФГВФО забрав у Центральній універсальній товарній біржі право на продаж об'єкту ПАТ "Легбанк" Фото: ФГВФО

Причиною послужили маніпуляції при проведенні торгів

Ліквідатор (уповноважена Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на ліквідацію комерційного банку особа) ПАТ "Легбанк" забрав у Центральної універсальної товарної біржі (ЦУТБ), зареєстрованої в Полтаві, право на продаж об'єкта ліквідованого банку ПАТ "Легбанк" - унаслідок грубого порушення порядку проведення торгів. Про це РБК-Україна заявило джерело в керівництві ФГВФО.

За словами джерела, мова йде про рішення, прийняте ліквідатором за підсумками торгів, які ЦУТБ проводила 8 жовтня.

На торги в режимі онлайн був виставлений комплекс будівель АЗС в смт Нове Місто Кіровоградської області. Стартова ціна об'єкта становила 174 тис. грн. Судячи з інформації на сайті ЦУТБ, для участі у торгах були зареєстровані троє учасників, проте ставки ставили тільки двоє - учасник №2 і №3.

"У ході торгів було допущено неприпустиме. В якийсь момент один з учасників почав самостійно "наганяти" ціну: без участі конкурента - ставив ставки одну за одною (нормальна системи електронних торгів не може допустити такого в принципі - тому що це пряме порушення принципу змагальності, на якому базуються аукціони). І з ціни 596 тис. грн учасник №3 самостійно нагнав ціну до 692 тис. грн. Учасник одноосібно поставив 18 ставок. Це може перевірити кожен - вся інформація зберігається на сторінці торгів. Це грубе порушення. В даний момент для нас очевидно - інцидент показав недосконалість системи електронних торгів ЦУТБ. І є вагомі підстави підозрювати, що торговець навмисне припустив цю недосконалість", - припустило джерело в керівництві ФГВФО.

"Учасник №3, який одноосібно наганяв ціну АЗС, був визнаний переможцем торгів, але відмовився платити. Торги були визнані такими, що не відбулися. Підозрюю, що якби у ЦУТБ не забрали право продавати цей об'єкт, на наступні торги АЗС була б виставлена з дисконтом, і могла б відбутися спроба продати комплекс в кращих традиціях "продажу своїм", - пояснило джерело. У той же час, відзначило джерело, на даний момент ФГВФО з невідомих причин не став звертатися в правоохоронні органи для перевірки законності дій посадових осіб ЦУТБ, як організатора торгів, які допустили порушення порядку проведення аукціонів. «Але таке звернення можливе», - пояснило джерело.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ліквідацію "Легбанка" ФГВФО почав в кінці лютого поточного року.