ua en ru

ФГВФО виявив чергову схему виведення коштів в одному з банків

ФГВФО виявив чергову схему виведення коштів в одному з банків Фото: чергова схема виведення коштів з банку виявлена ФГВФО (meliorbank.com.ua)

З фінустанови вивели понад 6,5 млрд гривень готівки протягом року

Посадовими особами ВАТ "Меліор Банку" з метою прикриття фінансової неплатоспроможності і відсутності формальних умов для заняття діяльністю в 2012 році були проведені з грубими порушеннями законодавства операції по збільшенню статутного капіталу банку. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.

Крім того, виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом: тільки протягом останнього року "платоспроможності" були проведені операції з незаконного виведення готівкових коштів на суму більше з незаконного виведення готівки на суму понад 6,5 млрд гривень.

Також аналіз документації банку показав, що балансова вартість активів банку "на папері 4 80 разів перевищує реальну. Так, в документах активи коштують 375,2 млн гривень, а незалежні оцінювачі оцінили активи в 4,7 млн гривень. У той же час, тільки в межах виплати гарантованого відшкодування вкладниками зазначеного фінустанови отримано понад 33,7 млн гривень.

Всупереч вимогам чинного законодавства України, збільшення статутного капіталу ПАТ "Меліор Банк" до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік, було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера (як того вимагає законодавство), а фактично - за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерам

ФГВФО виявив чергову схему виведення коштів в одному з банків

Фото: активи банку

Так, з метою надходження коштів та подальшої сплати внесків до статутного капіталу банку, на користь чотирьох компаній були видані кредити на загальну суму 187 млн гривень. В подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку.

Показово, що перерахування зазначених кредитних коштів на рахунки фірм і надалі - оплата внесків у статутний капітал банку відбувалося без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів у балансі.

Крім того, при вивченні банківських операцій були встановлені факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом. Так, за рік до введення в ПАТ тимчасової адміністрації, банк здійснив операції з видачі готівкових коштів у сумі понад 5,2 млрд гривень.

Крім того, виявлено операції по перерахуванню коштів з рахунків юридичних осіб на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму понад 1,3 млрд гривень з подальшим розміщенням цих коштів фізичною особою на депозит або отримання готівкою.

ФГВФО виявив чергову схему виведення коштів в одному з банків

Фото: схема виведення коштів

За фактами виявлених уповноваженою особою ФГВФО порушень подано 6 заяв про скоєння злочинів. За даними інформаційного центру в даний час всі кримінальні провадження закрито. У лютому 2018 планується подати оновлені заяви про скоєння злочинів.

Загальна сума акцептованих кредиторських вимог – 81,63 млн гривень. На сьогодні задоволено 7,1% кредиторських вимог 3-ї черги.

Нагадаємо, ФГВФО заявляє про рейдерське захоплення 113,5 га землі "Родовід Банку" в Києві.