ua en ru

У ФГВФО розповіли про схеми виведення 1,3 млрд гривень з банку "Демарк"

У ФГВФО розповіли про схеми виведення 1,3 млрд гривень з банку "Демарк" Фото: неплатоспроможний банк "Демарк" (youtube.com)

Кредитування пов'язаних осіб, неліквідність застав і неповернення кредитів завдали значної шкоди банку

За результатами аналізу діяльності банку "Денмарк" ликвидлационная комісія виявила факт нанесення финучрежденю шкоди в сумі 1,3 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Як показав аналіз операцій банку, кошти були виведені за допомогою кредитування пов'язаних осіб, при цьому заставою по кредитах виступало майно з низьким ступенем ліквідності.

Так, протягом 2008-2014 років банком було укладено ряд кредитних угод, за якими оформлення кредитних справ носить формалізований і однотипний характер. По цій "схемі" 37 позичальниками-юридичними особами було укладено з банком "Демарк" 43 кредитні угоди.

При цьому, кожен другий договір був заключенв 2013 році, а самі суми позик практично ідентичні – від 36,5 до 38 млн гривень.( у заставу за кредитами передані майнові права, зокрема - права вимоги за поточними договорами позичальників з купівлі-продажу цінних паперів).

Термін дії більшості вищезазначених кредитних договорів закінчився, втім у передбачені договорами терміни грошові кошти не були повернуті банку. На адресу всіх позичальників були направлені листи з вимогою негайного погашення заборгованості. Більшість вимог залишилися без відповіді, інші повернулися з відміткою "не знаходиться за вказаною адресою".

За фактом виявленої схеми уповноваженою особою фонду було подано заяву про скоєння кримінального злочину і відкрито кримінальне провадження.

У ФГВФО розповіли про схеми виведення 1,3 млрд гривень з банку "Демарк"

Фото: схеми виведення коштів з банку "Демарк"

Описане схемне кредитування стало однією з причин значної різниці між оціночною та балансовою вартістю активів, включених у конкурсну масу банку. При тому, що "на папері" активи банку оцінені в 1,9634 млрд гривень, незалежні суб'єкти оціночної діяльності оцінили їх тільки в 236млн гривень. При цьому, майже в десять разів менше виявилася оцінка кредитів, наданих юридичним особам: при роздутою в 1,7768 млрд гривень балансової вартості, незалежні оцінювачі оцінили групу активів в 164,8 млн гривень. Варто відзначити, що саме кредити юридичних осіб складають понад 90% балансової вартості всіх активів банку, включених в конкурсну масу.

Всього в ході ліквідації банку подано 46 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 1,8098 млрд гривень.

За станом на початок лютого 2018 вкладниками Банк "Демарк" отримано 992,7 млн гривень. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог – 1,1658 млрд гривень. На сьогодні задоволений 8,5% кредиторських вимог 3-ї черги.

Тимчасову адміністрацію в Банк "Демарк" быля введеня з 29 вересня 2014 на підставі постанови правління Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

У ФГВФО розповіли про схеми виведення 1,3 млрд гривень з банку "Демарк"

Фото: активи банку "Демарк"

Нагадаємо, посадовими особами ВАТ "Меліор Банку" з метою прикриття фінансової неплатоспроможності і відсутності формальних умов для заняття діяльністю в 2012 році були проведені з грубими порушеннями законодавства операції по збільшенню статутного капіталу банку.