ua en ru

ФДМУ підозрюють у зриві аукціону з продажу акцій ПАТ "Сумихімпром"

Фонд державного майна України (ФДМУ) виставив на продаж два пакета акцій ПАТ "Сумихімпром" - 2,2% і 5% зі стартовою ціною 9,746 млн грн і 21,734 млн грн відповідно. Торги мають відбутися 12 червня, для їх проведення ФДМ була обрана маловідома структура - "Східно-європейська фондова біржа", зареєстрована в Києві. Як повідомив представник інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест" Олександр Винниченко, його компанія зацікавилася купівлею зазначених пакетів акцій.

"Відповідно до процедури, передбаченої законодавством, покупці повинні подати заявку і всю належну документацію на біржу, щоб бути допущеними до торгів за акції підприємства. Однак, при зверненні президента "Бізнес-Інвесту" в офіс "Східно-європейській фондовій біржі" виникла безглузда ситуація: співробітники біржі старанно робили вигляд, що зайняті обслуговуванням інших клієнтів, один з яких провів у кабінеті менеджера біржі більше двох годин, а представника "Бізнес-Інвесту" вперто "не помічали" протягом майже цілого дня, - заявив Винниченко. - Потім, близько 18 години, працівники біржі оголосили, що робочий день закінчився, і, покликавши охорону, намагалися виштовхати представника нашої інвестиційної компанії з приміщення. Для фіксації фактів протиправних дій керівника і співробітників біржі представники "Бізнес-Інвест" були змушені викликати наряд міліції".

Згідно з правилами проведення подібних аукціонів, 11 червня у всіх потенційних покупців - остання можливість подати документи, щоб стати учасниками торгів. Таким чином, нинішні торги можуть пройти за схемою "з одним учасником" - коли, використовуючи різні прийоми, ФДМ свідомо відсіває бажаючих придбати акції з метою заниження їх вартості.

У компанії "Бізнес-Інвест" відзначили, що подібні схеми були широко поширені в часи президентства Януковича і впроваджувалися вони при нинішньому главі Фонду держмайна Олександра Рябченка, який продовжує обіймати свою посаду.

"Крайній термін подачі заявок - з 9 ранку до 13 години дня 11 червня, - зазначає Олександр Винниченко. - Якщо клерки біржі протягом цих 4 годин зможуть зробити вигляд, що "зайняті", і не стануть приймати документи від потенційних учасників торгів, то аукціон буде зірвано, або він буде фіктивним, і акції будуть продані за мінімальною ціною, а держава нічого на цьому не заробить. Для проведення прозорої приватизації "Сумихімпром" із залученням всіх зацікавлених інвесторів потрібне негайне втручання Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також керівництва Фонду держмайна".

Між тим, "Східно-європейську фондову біржу" - організацію, не відому в українських ділових колах - за даними представників "Бізнес-Інвесту" контролює розшукуваний урядом США за звинуваченнями в корупції олігарх Дмитро Фірташ.

Нагадаємо, український уряд ухвалив рішення приватизувати "Сумихімпром" 24 січня цього року. Як повідомлялося з посиланням на главу ФДМ Олександра Рябченка, стартова ціна 100% акцій "Сумихімпрому" повинна була скласти 405-406 млн грн. В цей же час керуючий директор компанії Дмитра Фірташа Group DF Борис Краснянський повідомив журналістам, що Group DF зацікавлена в покупці підприємства.

ПАТ "Сумихімпром" - великий український виробник мінеральних добрив та іншої хімічної продукції. Як раніше повідомляли ЗМІ, підприємство з 2011 року перебуває під фактичним контролем Фірташа - з тих пір як його керівником став колишній менеджер компанії олігарха Ostchem Ігор Лазакович.