ua en ru

ФДМУ має намір прив'язати вартість облгазів до торгів на фондовому майданчику

Фонд держмайна при формуванні ціни продажу акцій "Київоблгазу" і "Волиньгазу" має намір враховувати результати торгів на "Східно-Європейській фондової біржі". Обсяг торгів на ній незначний - всього 63 млн грн за перші шість місяців цього року (для порівняння, на "Українській біржі" - 15 млрд грн). Тим не менш вартість виставлених на продаж пакетів буде, принаймні, не нижче тієї, що склалася в ході торгів, а можливо і вищою. Про це виданню "Комерсант-Україна" заявили у ФДМ. Біржові угоди, якщо такі стануться, будуть враховуватися при продажі інших облгазів.

Примітно, що угоди з акціями облгазів на українських біржах практично не здійснюються - вони не користуються попитом. Але 17 липня на "Східно-Європейської фондової біржі" було продано 1% акцій "Київоблгазу", а 19 липня - 1,5% "Волиньгазу". Акції були продані декількома лотами, причому останній продаж було здійснено вчора. В цілому було укладено вісім угод. Середня ціна продажу становить 1,05 грн за акцію "Київоблгазу" і 99 коп. за акцію "Волиньгазу". Виходячи з цього 100% акцій "Київоблгазу" можуть бути оцінені в 88,5 млн грн, а 100% акцій "Волиньгазу" - 22 млн грн, говорить директор компанії "Будброк" Сергій Канонський, який відповідав за продаж обох активів. Таким чином, від продажу 23,42% акцій "Волиньгазу" і 8,24% акцій "Київоблгазу" необхідно виручити не менше 5,1 і 7,29 млн грн відповідно.

Аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква говорить, що біржова ціна облгазів виявилася нижче тієї, по якій запропонували продати "Миколаївгаз". Нагадаємо, за 25% акцій цієї компанії ФДМ планує виручити не менше 18,4 млн грн. Тобто показник P/E (ціна продажу до прибутку) в цьому випадку становить 0,86. У випадку з "Київоблгазом" показник дорівнює 0,81. Зазначимо, раніше експерти стверджували, що вартість "Миколаївгазу" нижча ринкової. ""Київоблгаз" досить велика компанія, яка має в своєму розпорядженні запас коштів на рахунках", - говорить аналітик "Арт-капітал" Станіслав Зеленецький. Втім, коефіцієнти вартості облгазів не можна вважати заниженими. Значення P/E на рівні 0,81 є низьким для країн Євросоюзу, однак цілком прийнятно для недостатньо розвинених ринків, додає Зеленецький. Провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Сергій Дяченко говорить, що аналогічні "Миколаївгазу" за кількістю споживачів активи в Росії, зокрема в Липецькій і Курській областях, були продані за 10-15 млн дол. за 100%, тобто в межах запропонованої ФДМ суми.

Начальник відділу досліджень UFC Capital Володимир Ланда вважає, що інвестування в облгази пов'язане з високим ступенем ризику, оскільки ці компанії не володіють газорозподільними мережами. "Облгаз і міськгаз - це компанії без трубопроводів. Їхні активи - офіси, меблі і споживачі. Обл - і міськгази - це продавці", - говорить аналітик ІК Eavex Capital Дмитро Чуріна. Експерт відзначає, що ще одна причина невисокої ціни на активи і низького інтересу інвесторів полягає в тому, що тариф і рентабельність компаній жорстко регулюються НКРЕ. "Ринок в цілому досить сильно регулюється державою, і теоретичні новації в законодавстві здатні нівелювати всі попередні плани і розрахунки, - говорить Ланда. - У зв'язку з цим основними претендентами на продавані пакети облгазів будуть існуючі учасники ринку, а вартість активів безпосередньо залежить від того, як довго потенційні покупці розраховують "сидіти" на грошовому потоці".

Експерти також відзначають, що вартість цих акцій навряд чи значно зросте в ході приватизаційних конкурсів. Тому ФДМ прагне убезпечитися від можливих звинувачень в тому, що ціна продажу була занижена, говорить Сергій Дяченко. "Майже у всіх облгазах і міськгазах, акції яких продає ФДМ, є мажоритарний акціонер. І ціна може виявитися навіть нижче гіпотетичної ринкової, - відзначає експерт. - Портфельним інвесторам такі активи нецікаві, оскільки приватизаційні умови вимагають, щоб покупець займався постачанням газу протягом не менше п'яти років або володів не менш ніж 20% акцій газопостачального підприємства протягом не менше трьох років".

Нагадаємо, про намір брати участь у приватизації "Миколаївгазу" раніше заявили в Group DF Дмитра Фірташа, яка вже володіє великими пакетами в більшості продаваних облгазів. У Фонді держмайна одним з основних претендентів на купівлю українських облгазів називали "Газпром". Втім, джерела видання в російській монополії раніше заявляли, що поки не отримували запрошення. Вчора у ФДМ розповіли, що на "Миколаївгаз" претендують три компанії: одна неназвана, "Черкасигаз" і інвесткомпанія "Фінлекс-Інвест" (контролюється Дмитром Фірташем).