ua en ru

ФФУ має розробити програму недопущення пропаганди неонацизму на стадіонах України, - Медведчук

Федерація футболу України (ФФУ) зобов'язана в найкоротші терміни розробити і представити громадськості програму недопущення пропаганди неонацизму на українських стадіонах на матчах внутрішніх турнірів. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

На думку Медведчука, ФІФА прийняла жорстке, але справедливе рішення, "покаравши за расистські образи, неонацистські банери та піротехніку нашу збірну, а по суті - всю країну".

"По-перше, стадіон у Львові вартістю 2 млрд 300 млн грн, побудований в основному за бюджетні гроші, і так простоював. Тепер же на ньому заборонено проводити міжнародні матчі до 2018 р. Нехай платники податків усіх регіонів України подякують місцевим неонацистам і неефективній владі за те, що майже 2,5 млрд грн витрачені даремно", - зазначив Медведчук.

По-друге, за словами політика, Україну в черговий раз зганьбили.

"Через сотні-дві дикунів ми фігуруємо у світових новинах як країна, де расизм і неонацизм в порядку речей. Також хотілося б запитати Федерацію футболу України і представників силових органів, які повинні відстежувати і протистояти екстремізму: це що, перший випадок з фашисткою символікою на стадіонах? Хіба до цього не було дискваліфікації "Динамо" на один матч без глядачів за такі ж порушення? Хіба невідомо, що частина ультрас контролюється правими радикалами? Хіба не було випадків фізичного насильства з боку футбольних екстремістів, які в переважній більшості сповідують крайні праві погляди?", - пише лідер "Українського вибору".

Також, на думку Медведчука, вражає реакція журналістів, політиків, навколофутбольних діячів та просто "небайдужих" громадян, які побачили в цьому змову проти України за участю ФІФА, Польщі, Росії, комуністів і світової закуліси, які не дають нам "вшановувати своїх героїв". Більш того, навіть обговорюється, як помститися активістам FARE, які зафіксували та передали до ФІФА документи з львівського матчу.

"Якщо кілька сотень молодих людей потрапляють під вплив маячних нацистких ідей і ходять на стадіон з символікою "СС-Галичина", це не так страшно. Більшість з них подорослішає і від подібного ідіотизму відмовиться. Набагато гірше, коли люди, що впливають на думку сотень тис. громадян, доводять, що поведінка вболівальників у Львові - норма. Це говорить тільки про одне - наша політична "тусовка" серйозно хвора", - зазначає політик.

Медведчук сподівається, що цей ляпас від ФІФА навчить нарешті українське суспільство жити своїм розумом, а не чекати окриків з боку міжнародних організацій. На його думку, Федерація футболу України зобов'язана в найкоротші терміни розробити і представити громадськості програму недопущення пропаганди неонацизму на українських стадіонах на матчах внутрішніх турнірів.

"Досить жити напоказ "для Європи": ми ж не діти, які миють руки перед їжею, тільки коли дорослі змушують, а якщо батьки не бачать - то і так зійде. Нацистський банер на матчі першої ліги також неприйнятний, як і в матчах збірної. Силовики повинні нарешті зайнятися своєю роботою і виявляти екстремістські організації. Я б рекомендував Федерації футболу і тим сорока тисячам вболівальників, які купили квитки на харківський матч, подати позов проти львівських неонацистів з вимогою компенсувати матеріальну та моральну шкоду. Нагадаю, що такі прецеденти були: "Металіст" успішно виграв суди у горе-вболівальників, які палили фаєра і вибігали на поле в міжнародних матчах команди", - пише лідер "Українського вибору".

При цьому Медведчук застерігає, що якщо проти представників FARE, організації, яка задокументували порушення у Львові, будуть вчинені провокації, Україні вже не відмитися.

"Найстрашніше, що величезна сорокап'ятимільйонна країна стала заручником купки неонацистів, для яких їх особисті фобії і бажання - набагато вище загального блага. Втім, в Україні це стосується не тільки футболу", - підсумував політик.

Нагадаємо, ФІФА покарала збірну України за поведінку вболівальників під час матчу відбору Чемпіонату світу проти Сан-Марино у Львові. Наступний відбірковий матч у Харкові збірна України проведе без глядачів. Крім того, наша федерація оштрафована на 45 тис. франків, а стадіон у Львові дискваліфікований на відбіркові матчі за участю національної збірної до 2018 р. включно.