ua en ru

Фермерські господарства мають отримувати землю в оренду мінімум на 10 років, – експерт

Українські фермери мають отримувати землю в оренду мінімум на 10 років. Таку думку сьогодні на круглому столі висловив радник правління Credit Agricole Bank, академік Академій сільського господарства Росії, України та Франції Жан-Жак Ерве, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перший крок до стабільності - це стабільність щодо землі. Тому моя пропозиція - укладати контракт на оренду землі не менше ніж на 10 років. Зараз оренда землі надається від 1 до 49 років. А в середньому - менше ніж на 5 років, а отже - це менше ніж, на мою думку, достатньо для того, щоб стабілізувати підприємство", - каже експерт.

За його словами, стабільність щодо оренди також допоможе власникам фермерських господарств легше отримувати кредити та розвивати свій бізнес. "Як можна думати про інвестиції, про погашення кредиту, про новий комбайн, про удосконалення технологій, якщо завтра я можу все втратити?", - підсумовує Ерве.

Крім того, на думку експерта, вирішувати те, хто отримає оренду на землю, мають колективно самі власники, і лише після того місцева влада має приймати рішення про надання землі в оренду тому чи іншому фермеру. "Ми знаємо, що чиновники мають можливості отримувати хабарі, треба ці можливості обмежити", - сказав експерт.

Зазначимо, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що малі фермерства мають отримувати дотації без чиновників, а великі - перетворитися в технопарки.