ua en ru

ФБР знайшла зв'язок нападника в Каліфорнійському коледжі з ІДІЛ

ФБР знайшла зв'язок нападника в Каліфорнійському коледжі з ІДІЛ Фото: за даними ФБР, у терориста не було спільників

Спецслужби виявили в ноутбуці студента пропагандистські матеріали ІДІЛ

Студент, поранив ножем чотирьох студентів в Каліфорнійському університеті в Мерседе (США у листопаді минулого року, був схильний до ідей "Ісламської держави". Про це повідомляється на сайті Федерального бюро розслідувань (ФБР).

Американські спецслужби виявили в ноутбуці 18-річного нападника Фейсала Мухаммеда пропагандистські матеріали ІДІЛ. Він також відвідував якісь екстремістські сайти за кілька днів до нападу.

За даними ФБР, Мухаммед почав підготовку до атаки, принаймні, за тиждень. Відзначається, що він не перебував у безпосередньому контакті з бойовиками, прийшов до радикального ісламу самостійно - у нього не було спільників.

В рюкзаку Мохаммеда був написаний від руки план з докладним описом його намірів - він хотів захопити заручників, а після вбити студентів і поліцейських. Співробітникам спецслужб також вдалося виявити ксерокопію прапора ІД і список предметів, який, на думку нападника, міг йому знадобитися.

Нагадаємо, напад в Каліфорнійському університеті відбулося 4 листопада. Тоді ножові поранення отримали чотири людини - два студента, співробітник університету і торговець. Їх травми були несумісні з життям. Нападник пізніше був застрелений співробітниками поліції.

Це не перший випадок у США, коли в нападах брали участь прихильники "Ісламської держави" або інших терористичних груп. Так 2 грудня 2015 року в Сан-Бернардіно Сайед Фарук його дружина Ташфин Малік відкрили вогонь у центрі для людей з обмеженими можливостями. В результаті події загинули 14 людейдо, ще 21 отримали поранення.