ua en ru

ФАО: виробництво основних видів лісової продукції піднялося на докризові рівні

ФАО: виробництво основних видів лісової продукції піднялося на докризові рівні Фото: виробництво лісової продукції в світі (Twitter @FAOForestry)

Лісова промисловість була серед найбільш постраждалих від нещодавнього глобального економічного спаду 2008-2009 рр. галузей

Світове виробництво основних видів деревної продукції демонструє найшвидші темпи зростання із часів глобального економічного спаду 2008-2009 рр. Про це з посиланням на нові дані повідомили у прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

У 2014 році зростання виробництва лісової продукції, в тому числі ділової круглої деревини, пиломатеріалів, листових деревних матеріалів і целюлозно-паперової продукції, варіювалося від 1 до 5%, перевищивши докризовий рівень 2007 року. Найбільш стрімке зростання було відзначено в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і країнах Латинської Америки і Карибського басейну.

"Лісова промисловість була серед найбільш постраждалих від нещодавнього глобального економічного спаду 2008-2009 років галузей. В даний час спостерігаємо найвищий підйом глобальної лісової індустрії за останні п'ять років, що вкрай важливо для національних економік, добробуту і засобів до існування мільйонів людей у всьому світі, залежать від лісів", - сказала керівник відділу лісової економіки і статистики ФАО Таїс Лінарес-Джувенал.

Наприкінці кожного року ФАО публікує статистичний щорічник лісової продукції, метою якого є надання країнам інформації та інструментів для оцінки внеску лісової промисловості у світову і національну економіку та сталий розвиток, а також поліпшення лісової політики і практики управління лісами.

Водночас виробництво деревних паливних гранул поставило новий рекорд у 2014 році, збільшившись на 16% порівняно з попереднім роком. У 2014 році світове виробництво гранул зросло до 26 мільйонів тонн, головним чином, під тиском зростання попиту у Європі. На Європу і Північну Америку припало майже все світове виробництво деревних гранул (60% і 33% відповідно). Переважна частина - 78% - споживання припало на Європу, за якою слідує США із 12%. Експорт деревних гранул з Північної Америки до Європи (головним чином до Великої Британії) збільшився на 25% у 2014 році порівняно з попереднім роком.

Виробництво і споживання деревних паливних гранул в Азії зросло більш ніж удвічі у 2014 році порівняно з попереднім роком. Південна Корея стала четвертим за величиною імпортером гранул після Великої Британії, Данії та Італії, стимулюючи виробництво деревних гранул у багатьох країнах регіону, особливо у В'єтнамі, Китаї і Таїланді.

Деревні гранули широко використовуються у європейських та інших країнах, у тому числі в Південній Кореї і Японії, для досягнення національних цілей у галузі використання поновлюваних джерел енергії. Попит на деревні гранули у якості джерела зеленої енергії значно збільшився із 2008 року і, як очікується, продовжить рости в міру того, як дедалі більше країн будуть брати на себе зобов'язання по виконанню заходів, спрямованих на згладжування наслідків зміни клімату.

Крім цього, продовжує стрімко зростати у всіх регіонах світу виробництво і споживання листових деревних матеріалів і пиломатеріалів. Світове виробництво листових деревних матеріалів і пиломатеріалів збільшилося на 5% і 4% відповідно. У категорії листових деревних матеріалів спостерігалися найвищі темпи зростання виробництва, головним чином, завдяки швидкому і стійкому зростанню в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (в основному в Китаї, на який припадає 49% світового виробництва). У цілому, виробництво листових деревних матеріалів зросло на 62% в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні із 2010 р. по 2014 р., тоді як в інших регіонах цей ріст був досить скромним - 9% - за той же період.

Виробництво паперової продукції призупинилося у Європі і скоротилося в Північній Америці у 2014 році, але зросло незначно в Африці, Латинській Америці і Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Після невеликого спаду у виробництві паперу в Китаї у 2013 році, зростання виробництва і споживання паперу поновилося в минулому році, стимулюючи загальну тенденцію зростання в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

При цьому Південна Америка поступово стає провідним світовим експортером целюлози, внаслідок побудови нових целюлозних заводів у Бразилії, Чилі та Уругваї. Торік на регіон припадало 30% світового експорту деревної целюлози. У 2014 році Бразилія вперше обігнала Канаду і стала четвертим за величиною у світі виробником целюлози - макулатури і деревної маси, що використовується для виготовлення паперу - після США, Китаю і Японії.

Нагадаємо, в Держлісагентстві пропонують підсилити держпідтримку переробних підприємств.