ua en ru

В Держлісагентстві пропонують підсилити держпідтримку переробних підприємств

В умовах мораторію на експорт лісу необхідно посилити державну підтримку переробних підприємств. Про це заявив голова Державного агентства лісового господарства України Олександр Ковальчук.

"Мораторій може знизити ціни за деякими позиціями необробленої деревини. Тому дуже важливі ефективні переробні підприємства. Тоді на внутрішньому ринку збережеться попит і обсяги заготівлі знижувати не доведеться", - зазначив Олександр Ковальчук.

У зв'язку з цим він підкреслив важливість держпідтримки переробки в частині лізингових програм, а також спрощення доступу до кредитних ресурсів: "Про збільшення бюджетного фінансування говорити не доводиться, тому спільно з депутатським корпусом, експертами та міжнародними партнерами будемо опрацьовувати альтернативні механізми".

На думку голови агентства не менш важлива детінізація ринку деревини і боротьба з корупцією. З цією метою скасовані прямі договори. Операції переносяться на електронні майданчики, які гарантують прозорість трансакцій і безперешкодний доступ до інформації для громадськості.

Крім того, спрощена процедура видачі сертифікатів відповідності деревини з занесенням даних в електронний реєстр. Такий облік дозволить припинити незаконні операції і корупцію, а також виведе істотну частину галузі з тіні.

"Разом з парламентом і урядом ми лобіювали ідею сертифіката. Він не вирішить всіх проблем, проте багато в чому обмежить поле діяльності корупціонерів і масштаби незаконного ринку деревини", - сказав національний координатор програми ENPI-FLEG II Юрій Марчук.

Нагадаємо, закон №1362 вводить 10-річну заборону на продаж необроблених лісо- та пиломатеріалів товщиною понад 70 міліметрів і транспортною вологістю не більше 22%.