ua en ru

Єжи Бузек: ЄС підтримує єдність Палестини, але новий уряд автономії має визнати Ізраїль

Європейський Союз підтримує єдність Палестини, але новий уряд автономії має визнати Ізраїль і прийняти попередні угоди з цією країною. Про це під час поїздки в місто Газа в понеділок, 13 червня, заявив голова Європейського парламенту Єжи Бузек, передає AFP.

"Ми підтримуємо єдиний уряд в Палестині, але дуже важливо, щоб він визнав право Ізраїлю на існування і минулі угоди", - сказав Бузек на початку 4-денної поїздки до Ізраїлю і на Палестинські території.

ЄС привітав союз між ФАТХ і "Хамас", хоча і називає ісламістські угрупування "терористичними" організаціями.

Бузек також закликав Ізраїль зняти блокаду сектора Газа, введену у червні 2006 р.

"Так неможливо розвивати економіку. Також це не дозволяє жителям сектора Газа відчувати себе вільними", - сказав він.

Нагадаємо, 4 травня палестинські військово-політичні рухи ФАТХ і "Хамас" підписали угоду про примирення за підсумками переговорів. Сторони домовилися про формування тимчасового уряду, а також про призначення дати загальних виборів. Домовленість була досягнута за посередництва нової єгипетської влади. В якості жесту доброї волі влада Єгипту пообіцяла відкрити для вільного руху товарів і людей перехід Рафах, розташований на кордоні сектора Газа, який був закритий з 2007 р.

Варто відзначити, Ізраїль негативно відреагував на перемир'я і заявив, що ФАТХ повинен вибирати між "Хамас" і Ізраїлем.

Офіційні представники ФАТХ і "Хамас" повинні зустрітися у вівторок в Каїрі, щоб почати процес вибору нового кабінету міністрів і прем'єр-міністра.