ua en ru

Щорічно кількість відходів в Україні зростає на 500 млн тонн, - екологи

Щорічно обсяги відходів в Україні збільшуються майже на 500 млн тонн, а загальні обсяги накопичених відходів перевищують 14 млрд тонн, при цьому, не більше 12% відходів використовуються як вторинні ресурси, решта складується у поверхневих сховищах і накопичується в шлаконакопшлювачах, териконах, золовідвалах. Відповідні цифри були озвучені в четвер, 18 грудня, в ході міжнародного круглого столу "Поводження з небезпечними відходами в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення".

За оцінками експертів, понад 50% держпідприємств України протягом багатьох років виробляють отруйні відходи, які нікому переробляти.

За словами експертів, найбільш небезпечні зони країни - київський завод "Радикал" та Домбровський кар'єр в м. Калуш. "Токсичні речовини загрожують навколишньому середовищу і здоров'ю людей. Держава повинна приймати термінові кроки щодо цивілізованого поводження з відходами", - заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Вона зазначила, що в Україні немає власного підприємства з переробки таких відходів, тому треба залучати провідні міжнародні компанії з високим рівнем репутації.

Іноземні фахівці стверджують, що в цьому питанні Україна може розраховувати на повну підтримку світового співтовариства, але за умови дотримання вимог європейських екологічних конвенцій і своїх фінансових зобов'язань з міжнародними компаніями, що працюють в українській галузі. "Базельська і Стокгольмська конвенції, стороною яких є Україна, мають свої фінансові механізми підтримки. Якщо б Україна виконувала основні умови Базельської конвенції, то країна б повернула в скарбницю понад 30% витрат на утилізацію", - сказав директор Міжнародної асоціації хлоровмісних пестицидів і хімікатів (IHPA) Джон Вайген.

Було відзначено, що системна робота по збору та утилізації небезпечних відходів на території України почалася лише 5 років тому. За цей час ізраїльська компанія SI Group Consort Ltd, один з найбільших операторів утилізаційного ринку, вивезла за межі країни 52 тис. тонн отруйних хімікатів. Крім того, ізраїльтяни реалізували проекти з утилізації небезпечних відходів: берилію - в Києві, мононітрохлорбензолу - у Горлівці (Донецька обл.), і гексахлорбензолу в Калуші (Івано-Франківська обл.).

Експерти відзначають, що SI Group Consort Ltd не може завершити цикл утилізації відходів з Калуша на заводі в Польщі, тому що їй повинні 300 млн грн. Хімікати з Калуша були вивезені в 2011 році, а зараз, через різке падіння гривні, відстрочки в оплаті ставлять проект під велику загрозу. Через борги перед SI Group Consort Ltd, переробка відходів на останньому етапі припинена, і подальше вивезення токсичних відходів неможливе.Через це відходи накопичуються і в несанкціонованих місцях.

SI Group Consort Ltd готова відновити роботи, як тільки влада зверне увагу на їхні проблеми, а насамперед - на незадовільний стан навколишнього середовища. "Ще в минулому році в Україні на кожного жителя припадало по кілограму відходів. Зараз ця цифра зменшилася. Сподіваємося, що проблема поводження з небезпечними відходами буде в центрі уваги української влади і надалі. Міжнародні компанії готові співпрацювати з вашою країною і допомагати їй. Але дуже важливим є виконання спільних домовленостей та зобов'язань. Це буде залучати додаткові інвестиції, і поліпшувати імідж України", - підкреслив голова правління компанії SI Group Consort Ltd Ілля Марчевський.

За словами народного депутата, заступника голови екологічного комітету ВР Олега Недавы, новообрана влада разом з профільним міністерством готові вирішувати утилізаційну проблему - як на фінансовому, так і на законодавчому рівнях.