ua en ru

ExxonMobil звернулася до Стокгольмського арбітражу з позовом проти Росії

ExxonMobil звернулася до Стокгольмського арбітражу з позовом проти Росії

Міненерго Росії отримало повідомлення від американської компанії ExxonMobil про подачу позову до Стокгольмського арбітражного суду з вимогою відшкодувати частину податку на прибуток, яку компанія вважає переплаченою за останні роки. Про це виданню "Ведомости" повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Позивач вважає, що необхідно змінити трактування пункту угоди про розподіл продукції (УРП) "Сахалін-1", у якому Exxon є оператором із часткою 30%, в частині оподаткування.

Джерело, знайоме з ходом переговорів, розповіло, що мова йде про 500 млн дол., при цьому компанія запропонувала відшкодувати їй половину переплаченої суми, а в майбутньому розраховувати податок за ставкою 20%, замість нинішніх 35%. Джерело газети розповіло, що російська сторона також готує компромісний варіант і сподівається на позасудове врегулювання.

У середині 1990-х років, коли було підписано УРП, в Росії діяв податок на прибуток в 35%. Ця ставка складалася з російської ставки податку 13% і податку на прибуток в Сахалінській області за ставкою 22%. У 2009 році в цілому в Росії податок був знижений до 20%. Проте Exxon продовжувала платити за старою ставкою, хоча і зверталася до Мінфіну з проханням про її зниження. Росія обґрунтовувала свою позицію тим, що умови УРП не змінюються на весь термін їх дії. Еxxon намагалася врегулювати суперечку, проте 28 березня закінчувався термін позовної давності. "Якби вони пропустили строк, то і оплата була б втрачена", - уточнив співрозмовник видання.

У березні Москву відвідав генеральний директор ExxonMobil Рекс Тіллерсон, однак угоди досягти не вдалося. Раніше компанія заявляла про готовність подати позов до Стокгольмського арбітражу.

Проект "Сахалін-1" реалізується на основі угоди про розподіл продукції. Крім ExxonMobil, частками в ньому володіють японська Sodeco (30%), а також "Роснефть" і індійська ONGC (по 20%).

Через санкції, введені США щодо Росії, ExxonMobil у вересні 2014 року залишила спільні з "Роснефтью" проекти з освоєння російського шельфу на Чорному морі і в Арктиці, а також проекти в Західному Сибіру. Свої можливі втрати від виходу зі спільних підприємств з "Роснефтью" американська компанія наприкінці лютого оцінила в 1 млрд дол. На участь ExxonMobil у проекті "Сахалін-1" американські санкції не вплинули.

Нагадаємо, як повідомляв на початку березня Bloomberg, компанія Exxon Mobil не має наміру відмовлятися від своїх проектів у Росії, незважаючи на введені проти РФ санкції з боку Європейського Союзу та США.