ua en ru

Єврозона не планує виділяти фінансову допомогу Італії, - представник EFSF

Єврозона не планує виділяти фінансову допомогу Італії, незважаючи на те, що раніше сьогодні ринкова прибутковість її 10-річних держоблігацій досягла 7-відсоткової позначки, яку аналітики називають "точкою неповернення". Про це пресі стало відомо від представника Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), який побажав зберегти анонімність, передає Reuters.
"Незважаючи на те, що пакети фінансової допомоги для Греції, Португалії та Ірландії були виділені саме тоді, коли ставки по їх 10-річним держоблігацій перевищили 7-відсоткову позначку, у разі Італії такий крок поки що не розглядається", - повідомив чиновник.
Справа в тому, що розмір пакета фінансової допомоги для Італії, яка тільки в найближчий рік має покрити заборгованість у розмірі 326 млрд євро, яка занадто велика для EFSF. Тому Риму доведеться самостійно розплачуватися по боргах, або сподіватися на підтримку Європейського центрального банку (ЄЦБ), так як інших альтернатив зараз немає, вважає чиновник.
Варто зазначити, що ЄЦБ провів скупку італійських облігацій на сьогоднішніх торгах, щоб зупинити зростання ставок по 10-річним бондам, однак досягти вдалося лише зниження прибутковості з 7,46% до 7,25%.
Нагадаємо, до кінця листопада ц.р. планується збільшити кредитний потенціал EFSF, що становить зараз 440 млрд євро, до 1 трлн євро. Як тільки члени Єврогрупи остаточно узгодять усі технічні питання, які стосуються розширення стабфонду, EFSF зможе скуповувати облігації на первинних і вторинних ринках і видавати кредитні лінії охопленим кризою країнам.